Vlada KS će za 16 bivših radnika ugašenog Sarabona uplatiti po 1.000 eura

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo isplatit će nematerijalnu štetu radnicima kompanije Sarabon, a koja je nastala nenaplatom potraživanja usljed neokončanja stečajnog postupka pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Obaveza isplate je nastala presudom Evropskog suda za ljudska prava. Kako su saopćili iz Vlade Kantona Sarajevo, riječ je o 16 radnika kojima će biti isplaćeno po 1.000 eura, a bit će im nadoknađen i trošak sudskog postupka u iznosu od po 250 eura.

“Ministarstvo privrede je preuzelo obavezu izvršiti navedene isplate te nakon što su se stekli uslovi za isplatu, kontaktiralo zastupnike apelanata/bivših radnika Sarabona kako bi ih obavijestili da dostave podatke potrebne za uplatu. Kada podaci budu uredno dostavljeni, Ministarstvu će na način kako je to zatraženo dopisom od 15. jula ove godine, a kasnije i urgencijom, po naprijed navedenim Odlukama, izvršiti isplate i time će biti ispunjene obaveze Ministarstva privrede Kantona Sarajevo u navedenom predmetu”, obrazložio je ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić (NiP).

Napomenuto je da je Sarabon privatiziran 2000., a Kantonalni sud u Sarajevu je privatizaciju 2010. potvrdio kao valjanu i poništio rješenje Kantonalne agencije za privatizaciju o raskidu ugovora o privatizaciji. Sarabon je od 2000. u potpunosti u vlasništvu fizičkih lica te stoga, kako je navedeno, ne postoji pravni osnov da se potraživanja radnika, koja su nastala u periodu nakon privatizacije, stavljaju na teret budžeta Kantona Sarajevo.

“Sjetit ćete se da smo prije izvjesnog vremena objavili informacije o preduzeću Satex, čija je privatizacija također neuspješna, a imovina ovog preduzeća rasprodata. Ipak, nekoliko godina nakon privatizacije, nemarom onih koji su se starali o budžetu Kantona Sarajevo, za četiri radnice ovog preduzeća iz budžeta su isplaćivane plate nekoliko godina. Preduzeće je bilo u privatnom vlasništvu, a radnici su plate dobijali iz budžeta. Istu stvar, samo retroaktivno, traže zastupnici 16 bivših radnika Sarabona. S obzirom na to da je društvo Sarabon dioničko društvo u privatnom vlasništvu, nad kojim se pred Općinskim sudom u Sarajevu vodi postupak stečaja još od 2006., zahtjev radnika prema Vladi Kantona Sarajevo je u potpunosti neosnovan i ne postoji način na koji bi se potraživanja radnika, istaknuta u stečajnom postupku, mogla naplatiti iz sredstava budžeta Kantona Sarajevo”, konstatirao je Delić.

Po dostavljanju traženih podataka, Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo izvršit će plaćanje na način i u iznosima kako to nalažu odluke Evropskog suda za ljudska prava i time će biti ispunjene sve obaveze Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, koje od 2000., od privatizacije Sarabona, nije nadležno za rad i poslovanje istog, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79