Vlada pozvala sve članove organa za provođenje izbora iz RS da podnesu ostavke?

Vlada Republike Srpske je donijela zaključak kojim poziva sve članove organa za sprovođenje izbora iz Republike Srpske da podnesu ostavku na dužnost.

U dokumentu koji je u posjedu portala Klix.ba, u zaključku koji je donijet na 9. telefonskoj sjednici, navodi se da je Vlada RS stava da se zakoni mogu mijenjati samo u parlamentarnom postupku i da smatra neprihvatljivim nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH “od strane samozvanog visokog predstavnika u BiH”.

“Vlada Republike Srpske poziva sve članove organa za provođenje izbora, iz Republike Srpske, da podnesu ostavke na dužnost”, navodi se.

Dalje se zadužuje Ministarstvo uprave i lokalne samouprave da ovaj zaključak dostavi Savezu opština i gradova Republike Srpske i organizacionih jedinica lokalne samouprave.

Narodna skupština Republike Srpske je 28. marta usvojila nacrt Izbornog zakona te su odbacili tehničke izmjene koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Treba istaći da Vlada RS nema nikakva ovlaštenja u smislu imenovanja ili smjene članova opštinskih izbornih komisija ili biračkih odbora pa samim tim ne mogu ni zahtjevati od članova odbora da podnesu ostavke.

Povlačenje članova iz izbornih komisija moglo bi značiti i blokadu izbornog procesa što bi bio novi udar na institucije i procese u BiH u režiji vlasti u Republici Srpskoj predvođenih Miloradom Dodikom i njegovim SNSD-om.

Ovo će takođe biti i veliki test za opoziciju kako će se ophoditi prema ovom zaključku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79