Vlada RS-a utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju

Vlada RS-a utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju


Vlada Republike Srpske utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog porodičnog zakona Republike Srpske, a posebnu novinu predstavlja uvođenje instituta porodičnog doma koji uživa poseban pravni režim u slučaju prestanka braka ili zajednice života roditelja maloljetnog djeteta.

Prijedlogom porodičnog zakona znatno je unaprijeđena zaštita prava i interesa djeteta, a posebno u pogledu održavanja ličnih odnosa sa djetetom, vršenja roditeljskog prava i prava djeteta na slobodno izražavanje mišljenja.

Preciznije su uređeni imovinski odnosi između bračnih supružnika, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Redefinisan je institut usvojenja s ciljem da se unaprijedi i precizira ocjena podobnosti lica koja žele da usvoje tuđe dijete, odnosno djeteta za usvajanje, kao i da proces usvojenja bude efikasan u pogledu zaštite interesa djeteta bez roditeljskog staranja, navodi se u saopštenju.

Prošireno je i polje pravnih dejstava, koja se priznaju za vanbračnu zajednicu.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o posebnim republičkim taksama, kojim se ukida obaveza plaćanja posebne republičke takse čiji su obveznici svi privredni subjekti u Republici Srpskoj.

Cilj ukidanja ove takse je rasterećenje privrednih subjekata i brži rast privredne aktivnosti u Republici Srpskoj.

Vlada Republike Srpske je od sredine marta 2020. godine donijela niz mjera i subvencija s ciljem smanjenja i saniranja štete i gubitaka koji su nastali u poslovanju mnogih privrednih subjekata, usljed djelovanja pandemije virusa korona.

Prijedlog je zasnovan i na analizama koje se vrše u okviru reforme poreskih i neporeskih davanja u Republici Srpskoj u okviru Registra poreskih i neporeskih davanja, a sa osnovnim opredjeljenjem da se uspostavi javna kontrola nad fiskalnim opterećenjem privrede i građana.

Ovim mjerama je od 1. januara 2021. godine republička taksa smanjena za 30 odsto, a od 2022. za 60 odsto u odnosu na 2020. godinu, dok se od 2023. godine, nakon 30 godina primjene, predlaže njeno ukidanje.

Procjena ostvarenja prihoda od posebne republičke takse u ovoj godini iznosi oko pet miliona KM. Iz tog razloga, ukidanje ove takse od 2023. godine značilo bi odricanje od budžetskih prihoda Republike Srpske u pomenutom iznosu u korist dalje podrške privredi.

Vlada utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o doprinosima, kojim se kao posebna vrsta obveznika doprinosa uvodi korisnik prava na novčano primanje utvrđeno Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj.

Posebna osnovica doprinosa za korisnike prava, prema predloženom zakonu, iznosiće bruto novčano primanje s obzirom na to da se na planirano novčano primanje plaćaju doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Za ove potrebe u budžetu Republike Srpske obezbijeđen je iznos od oko 20,1 milion KM.

Ranije je usvojen zakon kojim se na mjesečnom nivou isplaćuje 750 KM i na to se plaća doprinos za zdravstveno i penzijsko i invalidsko osiguranje, čime će ova lica ostvarivati pravo na zdravstvenu zaštitu i, u konačnici, na penziju.

Na sjednici je utvrđen Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, po hitnom postupku, kojim se uvodi nova kategorija osiguranika u obaveznom osiguranju.

Zakonom o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece predviđeno je ostvarivanje prava na novčano primanje nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, na koja se plaćaju svi doprinosi.

Kako bi se ostvarila prava po osnovu uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje neophodno je za korisnike tog novčanog primanja utvrditi status osiguranika u obaveznom osiguranju, zbog čega je i predložen ovaj zakon.

Vlada je donijela i Odluku o načinu finansiranja programa lijekova koji se primjenjuju u ograničeno dostupnim količinama za narednu godinu, za šta se obezbjeđuju sredstva iz budžeta Republike Srpske za narednu godinu u visini od 71.600.000 KM na budžetskoj stavci transfera Fondu zdravstvenog osiguranja za poseban program lijekova.

Donošenje ove odluke predviđeno je odredbama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju.

Donesen je i Plan odbrane od poplavaza narednu godinu, te Plan aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od šumskih i drugih požara na otvorenom prostoru Republike Srpske za narednu godinu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija