Vlada RS dužna dobavljačima blizu 500 miliona maraka

Vlada RS dužna dobavljačima blizu 500 miliona maraka


Izvor iz Vlade Republike Srpske otkrio je da su finansijski problemi ogromni, uprkos zvaničnim tvrdnjama da je Republika Srpska stabilna i redovno izmiruje svoje obaveze. Prema informacijama iz izvora za BN, manjak u republičkoj kasi doseže čak 470 miliona KM, uglavnom zbog brojnih obaveza Vlade prema dobavljačima.

Posebno izražen problem identifikovan je u Ministarstvu poljoprivrede, koje ima oko 100 miliona KM obaveza iz prethodne godine koje treba prenijeti u tekuću godinu. Da bi se smanjila ova “rupa” u budžetu, Vlada je, prema izvorima, odlučila da poveća minimalnu zaradu na 900 KM.

Iako se ovo može tumačiti kao briga za radnike, izvori tvrde da je stvarni cilj smanjenje dugovanja prema dobavljačima. Prema procjenama finansijskih stručnjaka, povećanje minimalne zarade rezultiraće prihodom od oko 300 miliona KM u prvom tromjesečju ove godine, što će olakšati situaciju sa dugovanjima.

Preostali dug od 170 miliona KM navodno će biti lakše servisiran prodajom državne imovine, poput zemljišta na Jahorini ili trgovinom obveznicama na Banjalučkoj berzi. Međutim, ekonomske sankcije kojima je Republika Srpska suočena otežavaju Vladi mogućnost zaduživanja na inostranom tržištu.

Kao odgovor na te sankcije, Vlada planira da trguje narodnim obveznicama, koje će biti dostupne građanima za kupovinu. Ovaj korak mogao bi donijeti dodatne finansijske resurse kako bi se prevazišli trenutni izazovi sa budžetom.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija