Vlada RS nastavlja s rasprodajom akcija i zemljišta: Banja Vrućica u Tesliću na listi

Nakon prodaje državnog zemljišta na Jahorini, Vlada Republike Srpske sada kreće u ofanzivu prodaje akcija u raznim ustanovama i preduzećima, s prvim potezom usmjerenim prema Banji Vrućici u Tesliću.

Planirana prodaja od 18% akcija, po cijeni od 10,3 miliona maraka, može rezultirati gubitkom vlasničkog udjela Vlade u ovom kompleksu preko IRB–a i PREF–a. Ova prodaja slijedi politiku “sve ili ništa” kojom se rukovode visoki zvaničnici Republike Srpske u posljednjim mjesecima.

“Republici Srpskoj nedostaju stotine miliona maraka, oko 500 miliona iz prošle godine duga. Ovo je rezultat neodgovornog odnosa prema narodnom vlasništvu od strane neodgovorne i korumpirane vlasti“, izjavio je Milan Miličević, predsjednik SDS-a.

Iako je Banja Vrućica zdravstveno–turistički kompleks, ministar turizma Denis Šulić tvrdi da nije upoznat s ovim informacijama.

“Banja Vrućica jeste turistički kompleks, ali je prvenstveno zdravstveni, pa je samim tim njihova nadležnost u Ministarstvu zdravlja“, poručuje Šulić.

Vlada Srpske tvrdi da im je potrebno injektirati sredstva u budžet, a kritičari ističu da je ovo ekonomski zločin i neodgovoran odnos prema javnom bogatstvu.

Prodaja akcija u Banji Vrućici započela je nakon prodaje državnog zemljišta na Jahorini, uprkos upozorenjima Pravobraništva BiH da je prodaja sporna. Čak i uz formiranje predmeta od strane Tužilaštva BiH, resorno ministarstvo nastavlja s planom prodaje, javlja BN.

Ova serija prodaja izgleda kao pokušaj Vlade Republike Srpske da popuni financijski jaz koji se povećava, stižući do gotovo pola milijarde maraka, prema već objavljenim informacijama. Kritičari tvrde da ova praksa nanosi štetu dugoročnim interesima naroda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79