Vlada TK-a nije pristala na zahtjeve zdravstvenih radnika: Odluka o generalnom štrajku još je na snazi

Vlada TK-a nije pristala na zahtjeve zdravstvenih radnika: Odluka o generalnom štrajku još je na snazi


Iz sindikata radnika u zdravstvu očekuju da će sastanak s predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona biti održan

Vlada Tuzlanskog kantona ni u petak nije odgovorila na zahtjeve dva sindikata u zdravstvu Tuzlanskog kantona i nije pristala na povećanje njihove satnice sa 2,51 na 3 KM. Iako je kantonalna ministrica zdravstva Dajana Čolić za petak najavila sastanak dvije strane, to se nije desilo, te je i dalje na snazi odluka sindikata o stupanju u generalni štrajk 19. septembra u svim javnim zdravstvenim ustanovama na ovom kantonu.

POKUŠAJ RAZJEDINJAVANJA
Ono što je Ministarstvo uradilo u posljednja dva dana jeste da je uputilo pismo na adresu sindikata tražeći od njih da im na mail adresu Ministarstva dostave zahtjev o mirenju u procesu pregovora koji je sindikat na protokol Vlade TK-a dostavio još u julu ove godine, a koji su Vlada TK-a i Ministarstvo zdravstva ignorisali.

Ipak, iz sindikata su u petak poručili da postoji mogućnost da će do sastanka ipak doći, bilo tokom vikenda, bilo u ponedjeljak. Ni jedan ni drugi sastanak ne prolongira početak štrajka, osim ako se na sastanku dogovori ispunjenje zahtjeva.

– Bili smo u kontaktu sa Ministarstvom i čini nam se da postoji mogućnost da se sastanak održi, postoji optimizam da će se to desiti čak i u subotu, jer ne vidimo zašto premijer i ministri ne bi radili i subotom ako to znači sprečavanje štrajka i rad u interesu građana. Svi mi u zdravstvu znamo raditi i subotama i nedjeljama, kazao nam je Zijad Latifović, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u zdravstvu u FBiH.

Vlada TK-a dosad nije ponudila nijedno prihvatljivo rješenje za sindikat. Ponudili su im potpisivanje novog kolektivnog ugovora bez garancije da će dobiti traženu satnicu, s tim da bi novi kolektivni ugovor vrijedio od naredne godine, a ne odmah. Onda su potpisivanje novog kolektivnog ugovora ponudili i Sindikatu doktora i stomatologa, koji je odnedavno dobio reprezentativnost i koji zajedno sa nezavisnim sindikatom učestvuje u štrajku. U sindikatima su ovo vidjeli kao pokušaj razjedinjavanja sindikata, a ne kao želju da se riješi problem.

POVEĆANI TROŠKOVI
Sindikati traže povećanje satnice zbog povećanih troškova života i ono što su ostali sindikati već dobili. Ukoliko se do ponedjeljka zahtjev ne ispuni, zaposleni u zdravstvu u TK-u ulaze u generalni štrajk, pri čemu će biti obustavljene sve procedure na UKC-u koje nisu hitne i koje se ne odnose na hronične pacijente.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija