Foto: Crna Hronika
Vladajuća maskarada: Elek otkriva mračnu igru FBiH s gasom i Dodikovu “milosrdnu” intervenciju

Vladajuća maskarada: Elek otkriva mračnu igru FBiH s gasom i Dodikovu “milosrdnu” intervenciju


Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo, otvoreno je progovorio o obustavi snabdijevanja prirodnim gasom u Federaciji BiH, naglašavajući da je ovaj incident ogolio stvarno stanje vanjske politike FBiH. Elek je potvrdio da je jutros ponovno uspostavljeno normalno snabdijevanje gasom u Sarajevu, ali je istakao da je ova kriza pokazala koliko je FBiH zapravo izolovana i bez stvarnih prijatelja.

“Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, dao je nalog da se jutros u 8:00 sati pusti gas Federaciji BiH”, izjavio je Elek za RTRS, otkrivajući da je upravo Dodik bio ključni faktor u rješavanju krize.

Prema Elekovim riječima, Federacija BiH u potpunosti zavisi od ruskog gasa, koji je osiguran zahvaljujući sporazumu između Dodika i ruskog predsjednika Vladimira Putina, omogućujući FBiH najpovoljniju cijenu koju uživaju Republika Srpska i Srbija.

Ipak, isporuka gasa je zaustavljena zbog neplaćenih faktura od strane FBiH, koji su, kako tvrdi Elek, do tada ignorisali sve pokušaje da se riješi problem. “Kad je zaustavljen gas, odmah su se javili i htjeli da razgovaraju, a prije toga su ignorisali sve naše pozive i upozorenja,” rekao je on, najavljujući novi sastanak danas.

U svojoj izjavi, Elek je priznao da je bio protiv puštanja gasa Federaciji, ali da je stav Vlade RS i Milorada Dodika bio da građani ne trebaju ispaštati zbog političkih igara.

Na kraju, Elek je oštro kritikovao vanjsku politiku FBiH, ističući da je cijela situacija razotkrila njenu potpuni nedostatak saveznika i podrške. “Juče im se niko nije javio i ponudio pomoć”, zaključio je on, ostavljajući FBiH da se suoči sa stvarnošću svoje izolacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija