Vlašić je planina koja ima dušu i ponudu za svačiji džep: Skijalište je idealno za vikend-boravke

Ove sezone u funkciji je 5 ski-liftova i 10 ski-staza dužine oko 10 kilometara (lake i poluteške kategorije). Liftovi se kreću od 1.225 m do 1.525 m i imaju kapacitet od 4.000 do 5.000 skijaša u sat vremena

Lažno oglašavanje vikendice na Vlašiću: Otkrivamo identitet osobe koja je prevarila desetine građana!

Vlašić nije samo planina, Vlašić je planina koja ima dušu! Možda nema najduže ski-staze, najnovije ski-liftove niti najviše kilometara uređenih staza… ali ima nešto zbog čega se veliki broj gostiju vraća iz godine u godinu. Kolone turista slijevaju se svakodnevno u zimskim mjesecima na plato Babanovca, jer tamo se nalazi pravi mali planinski grad. Tu su hoteli, vikendice, kafići, ćevabdžinice, slastičarnice, trgovine… a sve takoreći u jednoj ulici. To prepoznaju brojni turisti koji se redovno vraćaju da uživaju u svim čarima ovog planinskog dragulja naše zemlje.

Kada je 1978. godine iz Atine stigla vijest da će Sarajevo biti domaćin 14. zimskih olimpijskih igara, to je obradovalo zaljubljenike u ovaj kraj, budući da je Vlašić bio predviđen za rezervno borilište u slučaju nedostatka snijega na Bjelašnici, Jahorini i Igmanu jer se snježni pokrivač zadržava i do pet mjeseci godišnje. Olujni dani su rijetki, a staze su zaštićene od jakih vjetrova.

Zbog prirodnog potencijala i danas zauzima značajno mjesto u turističkoj ponudi Bosne i Hercegovine, ali i cijele regije. Broj snježnih dana je preko 150, a vremenski uslovi su većinom ugodni za skijanje.

Vlasnik Jasmin se više nije javljao: Za vikendicu na Vlašiću uplatili 250 eura, ali je nikad neće vidjeti

Ono što je također specifičnost jeste da zagriženi ljubitelji skijanja već sa parkinga mogu navući skije i zaputiti se ka ski-liftu te ostati na skijama do kasno navečer, budući da je svake srijede, petka i subote od 18:30 do 21:30 organizovano noćno skijanje na centralnoj stazi Babanovac.

Skijalište je idealno za vikend-boravke. Skijaši početnici će imati odlične uvjete, a šumoviti predjeli sa ski-liftovima idelani su za alpsko i nordijsko skijanje, snowboarding i sankanje.

U Babanovcu se nalazi i nekoliko velikih parkinga, ali je važno kod rezervacije smještaja provjeriti da li objekat ima i vlastiti parking ili ćete automobil morati ostaviti na nekim od parkinga koji se naplaćuju.

Ove sezone u funkciji je 5 ski-liftova i 10 ski-staza dužine oko 10 kilometara (lake i poluteške kategorije). Liftovi se kreću od 1.225 m do 1.525 m i imaju kapacitet od 4.000 do 5.000 skijaša u sat vremena piše Oslobođenje.

Početnicima su na raspolaganju dva baby ski-lifta, desetak škola skijanja i isto toliko lokacija gdje se iznajmljuje i servisira ski-oprema.

Problem sa bankomatima na planinama: Vlašić nema nijedan, Bjelašnica jedan…

Cjenovnik za sezonu 2021/2022:

Dnevni SKI PASS: Od 9 do 16 sati – 29 KM
Dvodnevni SKI PASS: Od 9 do 16 sati – 56 KM
Poludnevni SKI PASS: Od 9 do 12:30 sati – 20 KM
Poludnevni SKI PASS: Od 12:30 do 16 sati- 20 KM
Noćno skijanje: Od 18:30 do 21:30 – 20 KM
Sedmodnevni SKI PASS: U trajanju od 7 dana od dana izdavanja – 190 KM
Sezonski SKI PASS: Od izdavanja do 10.03.2022. – 440 KM + 100,00 KM (doplata za noćno skijanje)

Jedna vožnja: Vrijedi za jednu vožnju na ski-liftu BabanovacI/II- 5 KM

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79