Vlast i pekari ne mogu da se dogovore o cijeni hljeba: Poručili “Zamijesite ga vi”

Nakon sedam dana pregovora, resorni ministar Denis Šulić i pekari u Republici Srpskoj i dalje se ne mogu dogovoriti o cijenama hljeba. Cijena osnovne životne namirnice, koja je već bila predmet rasprave, ostaje nedefinisana, dok građani plaćaju visoku cijenu.

Ministar Šulić posjetio je pekare kako bi provjerio cijene, ali bez postizanja konkretnog dogovora. Pregovori su se odvijali oko predložene cijene od 1,90 KM po hljebu, koja nije prihvatljiva za pekare.

Goran Grabovac, predsjednik Pekara regije Banjaluka, iznio je prijedlog da Vlada otvori vlastite pekare koje bi nudile socijalni hljeb po nižoj cijeni, ali to rješenje za sada nije prihvaćeno.

Građani, bez obzira na socijalni status, plaćaju istu cijenu hljeba, koja je oko 2,20 KM za običan bijeli hljeb od 500 grama. Pitanje cijena osnovnih životnih namirnica postaje ključno s obzirom na ekonomsku situaciju, gdje je prosječna potrošačka korpa duplo teža od prosječne plate.

Dok ministarstvo razmatra reguliranje cijena putem obavezujuće uredbe, pekari ističu da bi Vlada trebala preuzeti odgovornost otvaranjem vlastitih pekara i snositi troškove proizvodnje.

Sve ovo postavlja pitanje pristupačnosti osnovnih životnih namirnica, a građani ostaju zabrinuti zbog visokih troškova preživljavanja u Republici Srpskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79