Vlast u Kantonu Sarajevo pljačka građane, jer je troma da usvoji inicijativu o ukidanju participacije za zdravstvene usluge

Vlada je tek u januaru 2024. uputila inicijativu prema Skupštini KS da se ukinu sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite, a Skupština KS tek sutra 14. marta razmatarat će ovu odluku. Za to vrijeme građani uredno plaćaju, piše Nap.

Da vlastima i nije žurba kada je riječ o interesima građana svjedočimo i u pokušaju da se u Kantonu Sarajevu ukinu lična učešća osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo.

Jer, Zavod Zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, u saradnji s Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo, pokrenuo je inicijativu za ukidanje Odluke o ličnom učešću osiguranih lica u troškovima korištenja zdravstvene zaštite i snošenju troškova liječenja na teritoriji Kantona Sarajevo još u oktobru 2023. godine.

Vlada je tek u januaru 2024. uputila inicijativu prema Skupštini KS da se ukinu sve participacije građana u troškovima liječenja i zdravstvene zaštite, a Skupština KS tek sutra 14. marta razmatarat će ovu odluku. Za to vrijeme građani uredno plaćaju.

Zbog prespore procedure, koja ne brine vlast, građani i dalje plaćaju participacije i to pet mjeseci od prvih inicijativa za donošenje ove odluke. I nejasno je zbog čega sve ide presporo u Kantonu Sarajevu, gdje realno nema Milorada Dodika ili Dragana Čovića, pa da se ne mogu dogovoriti.

Čak je i Ministarstvo finansija KS dalo zeleno svjetlo za ovu inicijativu, ali jednostavno vrijeme u ovom slučaju radilo je za vlasti, a ne građane Sarajeva.

Čak je i sam Zavod kazao da faktički neće ni osjetiti manjak od oko 800.000 KM (toliko se prikupljalo ovim uplatama).

Građani participaciju plaćaju od 2000. godine, i to na zahtjev ZZO KS, a raniej nije bilo pokušaja obustavljanja ovih nameta za građane.

Iz ZZO KS za Patriju nisu precizirali zašto ovaj proces traje ovako dugo, naglašavajući da je ovo zaista revolucionarna stvar, jer po prvi put u Kantonu Sarajevo nakon 26 godina građani više neće morati plaćati troškove koje su godinama plaćali za preko 50 usluga, te će redovi na blagajnama na klinikama postati prošlost.

„Usvajanjem ovog prijedloga Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, troškove participacije će snositi Zavod umjesto građana Kantona Sarajevo. Ovo je još jedan korak ka omogućavanju kvalitetnije zdravstvene zaštite za osiguranike“, dodali su iz ZZO KS.

Iz ove institucije kažu da su već ranije očekivali odluku Skupštine Kantona Sarajevo, te da nastavljaju raditi u interesu osiguranika.

„Uz podršku ovog revolucionarnog prijedloga, očekujemo značajno poboljšanje pristupa zdravstvenoj zaštiti za građane Kantona Sarajevo, uz smanjenje finansijskog tereta koji su godinama nosili“, navode za NAP iz ZZO KS.

Građani će biti oslobođeni plaćanja svih dijagnostičkih usluga, među kojima su magnetna resonanca, CT, RTG, angiografija, irigografija, elektromiografija, elektroencefalografija te brojne druge.

Također, predviđeno je da pacijenti više ne plaćaju ni kliničke preglede, tretmane, analize, kontrole, kao i zahvate za koje osiguranici izdvajaju i do 200 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79