Voda uzima sve više života: Da li su se neke nesreće mogle izbjeći?

“Zelena plaža”, “Kupalište”, “Plaža kod Muje” samo su neke od lokacija na kojima se svakodnevno kupaju desetine porodica, mladih ljudi, djece.

 

I te plaže na koje se ulaz plaća 5-15 KM pružaju zaista lijep ugođaj. Očito je to mnogima sasvim dovoljno, pijesak, kamenčići, suncobrani, ležaljke, sunce, voda… Ko bi u takvom ambijentu razmišljao o bilo čemu drugom? Niko se do sada nije zapitao šta je sa sigurnošću plivača, onih koji plate kartu da bi se osvježili, uživali, odmorili na nekoj od bh. rijeka ili jezera.

Očevici nesreće na Boračkom jezeru, kada se prije nekoliko dana utopio 18-godišnji mladić tvrde da se ovaj život mogao spasiti da su se na licu mjesta nalazili spasioci. Ali, nažalost spasilaca nije bilo ni na ovoj ni na brojnim drugim plažama na kojima se svake godine dešavaju nesreće piše Crna-Hronika.

Ovo je mladić iz Hadžića koji se utopio u Boračkom jezeru

– Platili smo parking i ulaz na plažu. Lijepo nam je, čisto je, domaćini se zaista trude da nam ugode. Ali, iznenađeni smo što nema spasilačke službe. Jezero je veliko, nepredvidivo, puno je male djece, rekao nam je posjetilac jedne plaže na Jablaničkom jezeru koji je došao na odmor iz Austrije.

Ovaj gospodin tvrdi da se u europskim državama ne može desiti da dođete na uređeno kupalište, platite kartu, a da nema spasilačke službe. Pita se šta se onda plaća?

Visoko u žalosti zbog smrti 28-godišnjeg Memsuda koji se utopio u Ulcinju

Na inicijativu menadžmenta Olimpijskog bazena Otoka Ministarstvo kulture i sporta KS-a je prije nekoliko godina donijelo Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima. Taj Pravilnik propisuje obavezu angažovanja spasilaca na svim uređenim kupalištima vanjskim i zatvorenim u KS-u. Nažalost, njegova primjena i u KS-u je upitna, pa kako očekivati da se o sigurnosti i ljudskim životima vodi računa u kantonima koje nemaju ni Pravilnik piše Crna-Hronika.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79