Vodostaji u opadanju: U Zenici evakuisano 50 porodica, vanredno u Kaknju, Kiseljaku i Busovači

Nakon prestanka obilne kiše koja je uzrokovala poplave u gradovima širom zemlje započeo je trend stagnacije i blagog opadanja vodostaja u slivu rijeka Une, Sane i Vrbasa kao i na gornjem toku rijeke Bosne.

Kako nam je rečeno u Federalnoj upravi civilne zaštite, srednji i donji tok rijeke Bosne također bilježe trend smanjenog intenziteta što je posljedica dreniranja pritoka koje donose zanačjne količine vode u glavni tok rijeke, rečeno nam je u FUCZ-u.

– Jedino je u porastu vodostaj rijeke Save, ali ne prijeti opasnost od plavljenja u njenom području . Stanje na području Srednjobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog se smiruje, a vodostaji rijeka su u stagnaciji – kazala nam je Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ-a.

Ipak, u Zenici i Kaknju proglašeno je stanje prirodne nesreće usljed poplava. Kada je u pitanju SBK, proglašeno je stanje prirodne nesreće u Busovači i Kiseljaku.

– Sinoć je u Zenici 40 do 50 porodica zbog sigurnost napustilo svoje domove i nakon evakuacije su smješteni kod rodbine i komšija, prati se nivo rijeke Bosne nizvodno, za sada ne prijeti ugoržavalje stambenih ili poslovnih objekata.

Što se tiče općina u plavnom području Busovače Travnika, Kiseljaka, Novog Travnika, svi su vodostaji u opadanju. Najteže stanje je bilo u Busovači jer je prethodno tamo pao i najveći snijeg i velike količine kiše i zbog toga je to pogoršalo stanje kao i vjetar koji je napravio značajnu štetu. Timovi FUCZ-a su svi na ovoj lokaciji cijeću noć radili i uspjeli su osposobiti putnu komunijaciju Lašva – Busovača i neke kolakalne puteve uz pomoć pumpi – kazala je za Faktor Kovač.

Prema njenim riječima, ekipa FUCZ-a je i danas na terenu u Busovači te će se raditi na uklanjanju mulja i vode u kućama i oko kuća kako bi se stanje što prije normalizovalo i kako bi se sanirale štete. FUCZ je jučer radio i u Hadžićima i u Tarčinu, Pazariću.

– Danas su na terenu ekipe kako općinske i kantonalne tako i federalne Civilne zaštite i u skladu sa stanjem na terenu ćemo upućivati ljude da rade i da pomažu tamo gdje je najpotrebnije – istakla je Kovač.

Kada je u pitanju područje Kantona Sarajevo, poplave su zahvatile i naselja u dolini rijeka Bosna, Željeznica i Zujevina. Najkritičnije stanje je bilo u Hadžićima, Pazariću, Osijeku, Otesu, Bojniku i dijelovima Rajlovca i Reljeva.

Vanredno je jučer bilo i na Ilidži gdje je vodena bujica odnijela pješački most kojem prijeti potpuno urušavanje. Stanje se normalizuje i na Ilidži i danas će se na mostu uraditi ono što je moguće.

U međuvremenu, zbog obilnih padavina i povećanja vodostaja na riječnim tokovima na području općine Konjic, došlo je do prekida putne komunikacije regionalnog puta Buturović Polje – Parsovići u mjestu Goransko polje pa se koristi alternativni pravac kretanja vozila – Buturović Polje – Gorani – Otežani – Parsovići, saopćeno je iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments