Vojo Čivčić (27) Opelom pregazio uličnog čistača, prijeti mu do 15 godina robije

Banjalučanin Vojo Čivčić (28) optužen je da je u novembru prošle godine u Banjoj Luci, vozeći pijan udario radnika “Čistoće” koji je poginuo na mjestu nesreće.

Optužnicu protiv njega je podiglo Okružno javno tužilaštvo Banja Luka, a potvrdio Okružni sud u ovom gradu i na teret mu se stavlja krivično djelo ugrožavanje javnog saobraćaja iz člana 402. stav 4. u vezi sa stavom 2. Krivičnog zakonika RS-a, a za koje je propisana kazna zatvora od tri do 15 godina i zabrana upravljanja vozilom.

U optužnici se navodi da se kritični događaj desio 4. novembra 2023. godine oko 50 minuta poslije ponoći u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića u Banjoj Luci.

Čivčić je upravljao teretnim vozilom “opel corsa” i kretao se prema centru grada, a bio je u stanju srednjeg pijanstva sa koncentracijom alkohola od 1,84 g/kg i vozio nedozvoljenom brzinom od 80 km/h dijelom puta gdje je dozvoljena brzina do 50 km/h.

Vojo Čivčić (27) Opelom udario Ranko Milošević (58): “Tijelo radnika Čistoće letjelo 50 metara”

Istaknuto je da nije obratio pažnju na uličnog čistača M. R, koji se nalazio na saobraćajnoj traci kojom se kretao Čivčić i bio udaljen oko jedan metar od cisterne vlasništvo “Čistoća” a.d. Banja Luka.

– Nije bilo objektivnih prepreka da ga ne uoči, s obzirom na to da je put dobro osvijetljen uličnom rasvjetom, oštećeni je nosio radno odijelo sa svjetloodbojnim trakama i nalazio se u blizini cisterne koja je imala upaljena rotaciona svjetla. Bez kočenja je udario M. R, usljed čega je on odbačen u zrak, a potom pao na kolovoz. Došlo je do razaranja mozga i trenutne smrti oštećenog, a osumnjičeni Vojo Čivčić se nastavio kretati vozilom u istom smjeru – piše u optužnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79