Vojska Srbije uručila spomenicu Vinku Pandureviću, osuđenom ratnom zločincu iz Srebrenice

Vinko Pandurević je bio ratni komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović uručio je ove sedmice u Beogradu spomenicu ratnom zločincu Vinku Pandureviću.

– Na današnjem prijemu načelnik Generalštaba uručio je vojne spomenice za sudjelovanje u odbrani od NATO agresije na SRJ penzionisanim generalima Milomiru Miladinoviću i Vinku Panduroviću, objavljeno je u utorak na stranici Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Vinko Pandurević je bio ratni komandant Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske. U januaru 2015. godine Žalbeno vijeće Haškog tribunala osudilo ga je na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja.
image

Vinko Pandurević tokom rata u BiH

U aprilu iste godine pušten je na prijevremenu slobodu, nakon što je u pritvoru proveo deset godina. Pandurević je osuđen zbog ratnih zločina počinjenih u julu 1995. godine, tokom napada na Srebrenicu.

Na teritoriji pod kontrolom njegove brigade počinjeni su najveći zločini. Haška optužnica protiv njega je podignuta u februaru 2005. godine. Pandurević se mjesec kasnije predao Tribunalu nakon čega je prebačen u pritvor.

Žalbeno vijeće je pravosnažnu presudu izreklo 30. januara 2015. godine.

– U odnosu na Vinka Pandurevića, Žalbeno vijeće je prihvatilo žalbu Tužilaštva u vezi s nizom incidenata, i donijelo više novih osuđujućih presuda. Pandurević je, shodno tome, uz suprotno mišljenje sudije Nianga, osuđen, bilo za pomaganje ili podržavanje, bilo po komandnoj odgovornosti, za više krivičnih dijela ubistva kao kršenja zakona ili običaja ratovanja, istrebljivanja kao zločina protiv čovječnosti i progona putem ubistva ili okrutnog i nečovječnog postupanja kao zločin protiv čovječnosti. Žalbeno vijeće je, uz suprotno mišljenje sudije Pocara, izreklo nove osuđujuće presude za te zločine. Žalbeno vijeće je takođe ukinulo neke osuđujuće presude koje je Pandureviću izreklo Pretresno vijeće. Odbacujući jedan od Pandurevićevih prigovora koji se odnosio na pomaganje i podržavanje, Žalbeno vijeće je podsjetilo da “konkretna usmjerenost” ne predstavlja element pomaganja i podržavanja prema običajnom međunarodnom pravu, navedeno je stranici ICTY-a.

Nakon što je obznanjeno da je ratni zločinac iz Srebrenice dobio spomenicu, reagirala je Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji.

– Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji osuđuje odluku načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića da uruči spomenicu za učešće u odbrani od NATO agresije Vinku Pandureviću”, saopćeno je iz Inicijative, uz napomenu da “spomenice za odbranu zemlje i spomenike poput onog Mladiću u Njegoševoj u demokratskom društvu ne mogu dobiti ratni zločinci”, piše Istraga.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79