Vozač Golfa napravio udes sa 4,14 promila alkohola u krvi, pa pobjegao sa mjesta nesreće

Foto: Atv/Arhiv

Policija je uhapsila M.M. iz Šipova nakon što je sinoć pijan učestvovao u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u ovoj opštini, nakon koje je pobjegao.

Iz Policijske uprave Mrkonjić Grada kazali su da se nezgoda dogodila na regionalnom putu Šipovo-Jezero, u opštini Šipovo, sinoć oko 21 sat.

“U saobraćajnoj nezgodi učestvovali su nepoznata osoba koja je vozila golfa i V.R. iz Mrkonjić Grada, vozač BMW-a. Nakon nezgode nepoznati vozač udaljio se sa mjesta događaja”, rekli su iz PU Mrkonjić Grad.

Dodaju da je policija iz Šipova pronašla vozača koji se nakon saobraćajne nezgode udaljio sa mjesta događaja i utvrdila da se radi o M.M. iz tog mjesta.

“Vozač M.M. je alkotestiran i kod istog je utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu od 4,14 g/kg, nakon čega je uhapšen”, rekli su u policiji i dodali da nije bilo povrijeđenih lica u ovoj nezgodi.

Koncentracija alkohola u krvi mjeri se promilima, odnosno gramima po kubičnom centimetru (g/cm3).

Primjerice, kada neka osoba ima 0,5 promila alkohola u krvi, to iznosi 0,5 grama na 1000 kubičnih centimetara krvi (0,5 g/1000 cm3).

Učinak pojedinih razina alkohola u krvi na fizičke i mentalne funkcije organizma: 0,2 do 0,3 promila – nema gubitka koordinacije, osoba osjeća laganu euforiju i gubitak sramežljivosti. Nema vidljivog depresivnog učinka, osoba je umjereno opuštena, piše BHRT.

0,4 do 0,6 promila – osoba se osjeća veselo, opušteno, smanjuju se prepreke u ponašanju, pojava osjećaja topline i euforije. Javljaju se manje smetnje u razboritosti i sjećanju te smanjenje opreza. Emocije mogu biti intenzivnije, a ponašanje postati preuveličano.

0,7 do 0,9 promila – lagane smetnje u ravnoteži, govoru, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Smanjena mogućnost procjene i samokontrole, smetnje u razboritosti i sjećanju. Pripita osoba vjeruje kako funkcionira bolje nego što je to stvarno slučaj. Euforija.

1 do 1,25 promila – značajne smetnje u motornoj koordinaciji i gubitak pravilne procjene. Mogu se javiti poteškoće u govoru te smetnje u ravnoteži, vidu, vremenu reakcije i sluhu. Euforija.

1,3 do 1,5 promila – velike smetnje u motoričkim funkcijama i manjak fizičke kontrole. Zamućeni vid i značajan gubitak ravnoteže. Smanjuje se stanje euforije i nastupa emocionalno stanje tjeskobe, depresije i nemira. Ozbiljne smetnje u procjeni i shvaćanju.

1,6 do 1,9 promila – prevladava stanje tjeskobe, depresije i nemira, može se javiti mučnina.

2 promila – osjećaji zbunjenosti, izgubljenosti i dezorijentiranost. Osoba može trebati pomoć kako bi se ustala ili hodala. Ako dođe do ozljede, moguće je da osoba to ne osjeti. Pri ovoj razini alkohola kod nekih ljudi javlja se mučnina i povraćanje. Može doći do smetnji s refleksom povraćanja, pa čak i gušenja. Moguća su razdoblja kojih se osoba ne sjeća.

2,5 promila – ozbiljne smetnje u svim mentalnim, fizičkim i osjetilnim funkcijama. Povećan rizik od gušenja prilikom povraćanja i ozljeda prilikom pada ili druge vrste nesreće.

3 promila – stanje stupora. Osoba ne shvaća gdje se nalazi. Može doći do nagle nesvjestice i težeg buđenja iz tog stanja.

3,5 promila – moguća pojava kome. Ovo stanje jednako je razini kirurške anestezije.

4 promila i više – koma i moguća smrt zbog prestanka disanja, vrlo niskog krvnog tlaka ili gušenja tijekom povraćanja zbog nepostojanja refleksa kojim bi se tekućina iskašljala iz pluća. Svi gore navedeni simptomi, čiji intenzitet i vidljivost raste s većom količinom alkohola u krvi, mogu pomoći u prepoznavanju trovanja alkoholom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79