Vozač kamiona prijavio frižidere, a među njima sakrio 899.800 komada cigareta

Na graničnom prijelazu Tovarnik, carinski službenici Područne jedinice – Službe za mobilne jedinice Vukovar izvršili su pregled kamiona i poluprikolice srpskih registracijskih oznaka, a kojim je upravljao državljanin Republike Srbije.

Prema provoznoj carinskoj deklaraciji, vozač je prijavio za provoz iz Srbije u Francusku rashladne uređaje (hladnjake/frižidere). Međutim, zbog sumnje da se među prijavljenom robom nalazi i neprijavljena roba, izvršen je rendgenski pregled robe.

Rendgenskim pregledom, u prednjem dijelu poluprikolice, ispod i između prijavljenih hladnjaka, uočeni su oblici koji nisu odgovarali opisu prijavljene robe. Nakon otvaranja poluprikolice i istovara tri hladnjaka, otkrivene su kartonske kutije u kojima su se nalazile cigarete.

Pregledom pošiljke utvrđeno je da se pored prijavljene robe u poluprikolici nalazi ukupno 105 kartonskih kutija s ukupno 44.990 kutija, odnosno 899.800 komada raznih vrsta cigareta.

Cigarete su pronađene raznih marki, uključujući Marlboro, Davidoff, Dunhill, Sobranie, Karelia, Lucky Strike, Winston i druge.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izbjegavanja carinskog nadzora, protiv vozača kamiona podnesena je kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru.

Cigarete su zbog pokušaja nezakonitog unosa u Republiku Hrvatsku privremeno oduzete od vozača kamiona, a kao sredstva počinjenja kaznenog djela privremeno su oduzeti i sklop vozila te hladnjaci marke Hisense.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79