Nezdrav zrak u Mostaru: Preporuka je izbjegavati boravak na otvorenom

Mostar se ponovo suočava s izuzetno lošom kvalitetom zraka, što je rezultiralo nezdravim uslovima za boravak na otvorenom, upozoravaju aplikacije za očitanje kvalitete zraka.

U utorak navečer, indeks kvalitete zraka (AQI) iznosio je 293, što označava izrazito nezdrav zrak.

Izlaganje ovakvom zraku tokom 24 sata može biti štetno po zdravlje, stoga se preporučuje smanjenje boravka na otvorenom.

Osobe s bolestima srca i disajnih organa, poput astmatičara, posebno su osjetljive na ovakvo zagađenje i mogu osjetiti pojačane simptome svojih bolesti. Također, i ostali pojedinci mogu imati negativne posljedice na zdravlje zbog izloženosti zagađenju zraka.

Preporučuje se da osobe s plućnim i srčanim oboljenjima, trudnice, djeca i starije osobe smanje fizičke aktivnosti na otvorenom.

Također, preporučuje se izbjegavanje produženih ili intenzivnih aktivnosti na otvorenom za sve građane kako bi se smanjila izloženost štetnom zraku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79