Vozači oprez: Gusta magla, otkazani letovi, ne vidi se prst pred okom

Slijetanje na sarajevski aerodrom ponovno je onemogućeno zbog guste magle koja je okovala grad, a produkt je zagađenja zraka u glavnom gradu BiH.

Zbog toga su otkazana dolasci aviona Turkish Airlinesa, Norwegian Air Shuttle-a te Croatia Airlinesa.

Danas je posebno alarmantno u sarajevskim naseljima Ilidža i Dobrinja, gdje je vidljivost tek dva do tri metra, pa se stoga opasno kretati. Magla je naročito gusta u području uz glavnu gradsku saobraćajnicu, dok je na okolnim brdima i padinskim nasljeima nešto bolja situacija.

Avion je iz Istanbula na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebao sletjeti u 19:50 sati, Norwegian Air Shuttle-a u 20 sati te Croatian Airlinesa večeras u 22:50 sati.

Građani koji su se javili redakciji portala Klix.ba ističu da je zbog guste magle otežano kretanje automobila te je potrebno obratiti pažnju tokom hodanja na otvorenom.

Zrak je u Sarajevu danas nezdrav, a indeks kvalitete zraka je 199.

U zraku je najviše PM2.5 u PM10 čestica koje nepovoljno djeluju na zdravlje ljudi, posebno na respiratorni sistem i organe.

Bosna i Hercegovina trenutno je na petom mjestu država sa najzagađenijim zrakom svijetu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79