Vraća li se Arkanov ubica u Srbiju?

Ministarstvo pravde Srbije ponovo je od Južnoafričke Republike zatražilo izručenje Dobrosava Gavrića (43), osuđenog zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana (48) i dvojice njegovih prijatelja 2000. godine u hotelu „Interkontinental“ .

Afričke vlasti srbijanskim organima još nisu poslale nikakav odgovor.

– Uputili smo zahtjev za ekstradiciju Gavrića i čekamo odgovor – rečeno je iz Ministarstva pravde Srbije.

Podsjetimo, Gavrić, koji je u Srbiji osuđen na 35 godina zatvora zbog ubistva Arkana, opet je tražio azil u Južnoafričkoj Republici, o čemu se vodi proces pred Magistarskim sudom u Kejptaunu.

Ustavni sud iz Kejptauna ponovo je u decembru prošle godine odbio njegov zahtjev za dobivanje azila u Južnoafričkoj Republici.

Najviša sudska instanca te zemlje zaključila je da Gavrić ne može dobiti status izbjeglice, jer je u Srbiji osuđen za teško ubistvo, koje nije politički motivirano.

U svom zahtjevu za azil, Gavrić tvrdi da mu je ubistvo napakovano i navodi da je jedini koji je imao motiv i moć za uklanjanje Arkana tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević. On navodi da se Milošević plašio Arkana kao nezgodnog svjedoka protiv njega u Hagu te da se vjerovalo da je on i naručio atentat, prenosi “Kurir”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79