Vratila se u Brnjake i ne žali za Njemačkom: Živjeti na selu danas je privilegija

Kristina Miletić, rođena Sarajka, donijela je odluku da zamijeni život u gradu za ruralni život na selu. Godine 2009. vratila se iz Njemačke, gdje je studirala i radila, kako bi se nastanila u selu Brnjaci u općini Kiseljak, BiH.

Kristina, koja je samohrana majka dvoje djece, Noela (10) i Lune Lucije (7), objašnjava da ju je na Zapadu posebno smetalo brzo tempiran život i otuđenost ljudi. Odlučila se vratiti kako bi stvorila porodicu i pružila djeci djetinjstvo u BiH, gdje su tradicionalne vrijednosti još uvijek prisutne.

Jedan od glavnih razloga povratka bio je i hrana. Kristina ističe da je na Zapadu trošila puno novca na tzv. “bio” hranu koja je uzgajana s pesticidima, ali u dopuštenim količinama. U BiH i dalje može nabavljati voće, povrće i meso koje ima pravi okus i miris.

– Možda je i najveći razlog mog povratka bio taj što sam željela zasnovati svoju obitelj i pružiti djeci djetinjstvo u BiH, gdje su vrijednosti još uvijek, Bogu hvala, kako treba. A zašto Brnjaci? – Jer je tako dragi Bog posložio – ljubazno, uz osmijeh, odgovara.

Bogati žive na selu

– Danas i na selima imate internet koji omogućuje apsolutno jednaku informiranost kao i edukaciju te kućni ured. A vrijeđanje je svakako jedan od najvećih grijeha – ubijanje bez oružja.

Kristina živi u skladu s vjerskim vrijednostima i redovito sudjeluje u svetim misama. Ona smatra da je život na selu blagoslov, a vjera i zajedništvo u crkvi čine život na selu još ispunjenijim.

Kristina naglašava da seljani i seljanke ne bi smjeli biti marginalizirani jer se danas na selu može imati kvalitetan život. Isto tako, vjeruje da nema razlike u ljudima koji žive na selu i onima koji žive u gradu te da je vrijeđanje zbog toga apsolutno neprihvatljivo.

Osim toga, Kristina ističe prednosti života na selu, uključujući čisti zrak i zdravu hranu. Život u skladu s prirodom omogućava joj i njezinoj djeci da se povežu s prirodom i nauče važne životne lekcije.

“Živimo u skladu s prirodom i imamo mogućnost djecu od malih nogu učiti ispravno osnovne stvari. Buđenje uz cvrkut ptica, gdje nema mjesta stresu, obroci i okrjepa u prirodi, počevši od jutarnje kave pa nadalje… Nisu nam potrebni ni fitness centri niti solariji – imamo tjelovježbu i sunčanje na zraku”, uz smijeh će Kristina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79