Vrtići počinju s radom, ostaje preporuka: ‘Sve koji nemaju potrebu da vode djecu u vrtić molim da to ne čine’

Ovome nije kraj, a naši sugrađani se ponašaju kao da jeste. Taj mali broj koji ne poštuje je opasan, toga nas je strah, kaže Čerkez

U četvrtak, 14. maja, u Federaciji BiH bi trebalo doći do novog popuštanja restriktivnih mjera, objavljeno je iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. U ovoj etapi, sa radom bi trebali početi vrtići, javni prijevoz, stomatolozi i ugostiteljski objekti.

O dodatnom ublažavanju mjera koje trebaju nastupiti ove sedmice, za O Kanal govorio je član Kriznog štaba Goran Čerkez.

“Među mjerama koje trebaju biti ublažene ubraja se uključivanje javnog prijevoza u gradski saobraćaj, otvaranje vrtića, omogućavanja rada ugostiteljskih objekata na terasama i naravno trenažni proces za neke sportove na otvorenom. Kada govorimo o vrtićima, bit će manje grupe djece s kojima će raditi jedna vaspitačica, odgajateljica. Bit će poduzete određene higijensko-epidemiološke mjere, redovna dezinfekcija prostorija, dakle što manje miješanja uz redovno mjerenje temperature prije ulaksa u vrtić. I dalje će biti preporuka – svi roditelji koji nemaju potrebu da dovode djecu u vrtić molim da to ne čine i da to čine samo oni koji nemaju drugog izbora. Jednostavno da pokušamo i u tom segmentu vratiti život u neki novi kolosijek. Jako je važno da se pridržavamo mjera.”

Ove mjere nose određeni rizik, tvrdi Čerkez za O kanal.

“Toga smo svjesni, pratimo popuštanje i u regionu, pa se i mi tako ponašamo. Iz Kriznog štaba iz kojeg donosimo mjere nije nimalo lako. Nije bilo prilikom donošenja mjera, a još manje sada. Ovome nije kraj, a naši sugrađani se ponašaju kao da jeste. Taj mali broj koji ne poštuje je opasan, toga nas je strah.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79