VSTV razjasnio pretres SIPA-e: Fokus isključivo na predmete Suda BiH

VSTV razjasnio pretres SIPA-e: Fokus isključivo na predmete Suda BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) oglasilo se povodom pretresa koje je izvršila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Oni su istakli da su ti pretresi obavljeni po nalogu Suda BiH i da se odnose isključivo na predmete u okviru Sistema za automatsko upravljanje predmetima (CMS).

Iz VSTV-a su naglasili da je CMS alat kojim sve pravosudne institucije u Bosni i Hercegovini evidentiraju svoje predmete, te da ovaj pretres nije usmjeren na cijeli sistem.

Dakle da je pretres usmjeran samo na predmete Suda BiH.

Pretresi su povezani s hapšenjem bivšeg predsjednika Suda Bosne i Hercegovine, Ranka Debevca, o čemu su mediji već ranije izvijestili.

VSTV je istaknuo važnost objektivnog informisanja javnosti u vezi s ovim slučajem, odgovarajući tako na veliki broj upita novinara i medijskih napisa.

Stoga, VSTV naglašava da se pretresi SIPA-e ne odnose na cijeli Sistem za automatsko upravljanje predmetima (CMS), već isključivo na predmete koji se tiču Suda Bosne i Hercegovine. Time žele umiriti javnost i spriječiti širenje dezinformacija o obimu istrage.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija