Član GSS-a o tragičnom gubitku života Dženana Uščuplića: Svi smo mislili da je telefon, ali telefon nije ni oštećen

Član GSS-a o tragičnom gubitku života Dženana Uščuplića: Svi smo mislili da je telefon, ali telefon nije ni oštećen


Policijska uprava Foča saopštila je da je u mjestu Trebovi, na planini Zelengori, na području opštine Foča, od udara groma smrtno stradalo lice inicijala DŽ.U. iz Sarajeva.

Naknadno je potvrđena informacija da se radi o Dženanu Uščupliću (48), bivšem fudbaleru i treneru FK Sarajevo.

Nesreća se dogodila juče popodne, a nakon poziva iz Federalne uprave civilne zaštite deset pripadnika Gorske službe spašavanja RS iz Foče odmah se sa dva terenska vozila uputilo na Zelengoru.

Vozilima su stigli do katuna u mjestu Trebova, gdje su od mještana, koji ljetuju u katunu, dobili informaciju da je na samom platou Planik došlo do udara groma i da je jedna osoba poginula.

Podijelili su se u dvije ekipe i brzo stigli do planinara.

“Osoba, kako smo čuli, poznati fudbaler i trener Fudbalskog kluba ‘Sarajevo’, preminula je na licu mjesta. Munja ga je direktno udarila, svi smo mislili da je telefon, ali telefon je bio pored njega, nije čak ni oštećen.

“Ovo je prvi slučaj da vidimo da je neko ubijen od groma, to nam je potpuna nepoznanica, nismo znali da li će biti više pražnjenja, više udara groma”, kaže Ikonić za Srnu.

Nakon kontaktiranja Policijske uprave Foča i javnog tužioca, spasioci su tijelo planinara prenijeli u vozilo, a potom ga prevezli na Tjentište, gdje su stigli oko ponoći.

Prema Ikonićevim riječima, stradali planinar nije bio sam na Zelengori, već u društvu prijatelja, te su se u jednom trenutku razdvojili.

“Bilo ih je dvoje, po dogovoru su trebali da se sastanu na izvoru, ali kada on nije došao, njegovom prijatelju je postalo sumnjivo i otišao je da ga traži. Bilo je očevidaca koji su pratili iz Katuna kada je sve ovo dogodilo”, kaže Ikonić.

Načelnik Gorske službe spašavanja dodaje da ovaj nesretni slučaj treba da bude pouka svima da se grmljavina ne smije olako shvatiti.

“To je bila najistaknutija tačka, nema ni jednog drveta, ni jednog drveta, to je čistina, gola, to je bila dominantna kota. Ne znamo da li bi se to desilo da ih je bilo više ili da preselio se u podnožje, ali je u tom trenutku bio najistaknutija tačka na toj koti od 1.700 metara nadmorske visine“, napominje Ikonić.

Ovaj iskusni spasilac ističe da postoji milion teorija o tome kako se zaštititi od udara groma, između ostalog i da morate da čučnete i budete što manja meta, da ne nosite ništa metalno, ali da najbolje je, ako već ne morate, da se ne zadržavate na čistini i na visini za vrijeme grmljavine. Ako se nađemo u takvom području, pokušajte što prije napustiti visine.

“Ono čega se držimo, iako je to nepoznanica za sve nas – nemojte biti na čistini, kretati se u doline, potrebno je pratiti vremenske prilike, da u tom trenutku ne morate biti najviše dominantna kota“, objašnjava Ikonić.

Svi bi, savjetuje, trebali napraviti okvirni plan za boravak u prirodi.

“Pratite vremensku prognozu, ali juče je bilo jako lijepo vrijeme, bilo je samo pola sata oblaka. Što naši kažu – munje iz vedra neba, to se i dogodilo. Malo oblaka je bilo, ali se završilo kobno po tu osobu. “, dodao je Ikonić.

Planine su nekada bile pune pastira sa brojnim stadima ovaca, koji su s generacije na generaciju prenosili svoja iskustva o opasnim tačkama na planini na kojima su najčešća pražnjenja i udari groma, pa su takva mjesta izbjegavali po nevremenu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija