Vučić: Sa Dodikom sam dogovorio gradnju svesrpskog svetišta u Donjoj Gradini

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik dogovorili su gradnju “svesrpskog svetišta” na području Bosne i Hercegovine, tačnije u Donjoj Gradini.

Ovu informaciju je potvrdio Vučić koji se danas susreo sa Dodikom u Beogradu.

“Povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac, završio sam dogovor sa Miloradom Dodikom da se na prostoru Donje Gradine izgradi veliki memorijalni centar. To bi trebalo da bude svesrpsko svetište u koje bismo uložili veliki novac – 80 posto Srbija i 20 posto Republika Srpska. Srpski narod pamti i ne stidi se svojih žrtava”, poručio je Vučić.

Podsjećamo, namjera o gradnji “svesrpskog svetišta” je doprinijelo političkim tenzijama u Bosni i Hercegovini, kao i tenzijama između Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) je naglasila da je neprihvatljivo da se na teritoriji Bosne i Hercegovine gradi bilo šta bez odluke njenih institucija. Turković je rekla da ovakve najave iz Srbije, od vlasti i Srpske pravoslavne crkve, bez ikakvih institucionalnih konsultacija sa nadležnim organima u BiH ne pokazuju poštovanje i međudržavno uvažavanje.

Dodik je na njenu izjavu odgovorio, njemu svojstveno, nediplomatskim jezikom: “Ko nju šta pita? Šta ona ima sa tim?”

Ranije danas je Dodik potvrdio da će i visoki predstavnik Christian Schmidt biti tema njegovog razgovora sa Vučićem. Predsjednik Srbije se ranije ove sedmice sastao sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79