Vučić: SAD i Njemačka pojačale lobiranje za rezoluciju o Srebrenici

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, iznio je danas u Njujorku tvrdnje o pojačanom lobiranju Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i drugih zemalja za usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a 2. maja.

Vučić je istakao napore Beograda u protivljenju toj rezoluciji te je naveo da su američki i njemački predstavnici formirali štab u Beču radi lobiranja, što, kako tvrdi, ukazuje na važnost kampanje koju je Srbija vodila.

Na kraju petodnevnog boravka u Njujorku, Vučić je izjavio da su predstavnici Srbije imali sastanak s pet evropskih zemalja kako bi ih uvjerili da ne podrže rezoluciju. Posebno je istakao angažman nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića u tom procesu.

Vučić je naglasio da usvajanje rezolucije nema veze s pravdom i međunarodnim pravom, već s politikom i geopolitičkim interesima. Kritizirao je Njemačku za vođenje kampanje za rezoluciju te istakao da je Amerika pratila njihovu inicijativu.

Također je iznio kritike na račun Evropske unije zbog njenog odnosa prema Beogradu i Prištini.

U kontekstu situacije u Bosni i Hercegovini, Vučić je naglasio da usvajanje rezolucije predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma zbog nedostatka saglasnosti sva tri naroda u BiH.

Ove izjave dolaze u trenutku kada se očekuje glasanje u Generalnoj skupštini UN-a o rezoluciji kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79