Vučić: Zukorlić je zaslužio mjesto u dženetu. Srbija mu je bila domovina

Komemoracija zastupniku i potpredsjedniku Skupštine Srbije Muameru Zukorliću u Narodnoj skupštini počela je minutom šutnje, a prisustvovali su joj članovi porodice, zastupnici u parlamentu Srbije, predsjednik Srbije i ministri, muftija Islamske zajednice u Srbiji Mevlud Dudić i članovi diplomatskog kora.

Muamer Zukorlić je bio veoma obrazovan, posvećen širenju svoje vjere i znanja, a u teškim trenucima shvatao je da trenutak strpljenja u trenutku bijesa sprečava hiljadu trenutaka žaljenja, istakao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na komemoraciji potpredsjedniku Skupštine Srbije, koji je preminuo 6. novembra.

Poslije Zukorlića ostaje praznina, ali i pouka da ono što uradimo može da bude vječno. Danas kada žalimo za Zukorlićem, možemo reći da je on za života na ovom svijetu položio sve testove i zaslužio mjesto u dženetu, raju, rekao je Vučić.

Znao je da je vjera mjesto susreta, spajanja, da razmjenjujemo dobro, kazao je Vučić i istakao da je najveći dio života Zukorlić i kao muftija i kao poslanik posvetio školama i univerzitetu.

Znao je da znanje otvara vrata tolerancije, zajedništva i saradnje, dodao je Vučić.

Kao Bošnjaku, dodao je Vučić, Srbija mu je bila domovina, ali isto tako svojom je smataro i Bosnu, jer je bio ubijeđen u bliskost koja stvara dugotrajni mir.

Kada smo razgovarali uvijek je dobro shvatao i podržavao ideju povezivanja, izgradnje puteva, doživljavali smo se kao komšije, a ne rovovima podijeljena plemena, istakao je Vučić.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da je očekivao da radi i sarađuje sa Zukorlićem dugo godina, a da je njegov prerani odlazak ostavio veliku prazniku u parlamentu i u društvenom životu.

On je bio sljedbenik Božje riječi, to je bio njegov izbor i poziv, ali je bio i rođeni predvodnik, čovjek sa energijom i vizijom boljeg i humanijeg društva od onog u kojem je živio, kazao je Dačić.

Bavljenje politikom je shvatao kao pomoć i podršku drugima. Nije morao, ali je iskoračio iz svog životnog kruga i posvetio se politici u najplamentijom vidu. Kada je postao poslanik, donio je snažan glas koji nas je opominjao i podsjećao da društvo učinimo boljim i pravednijim, a državu naprednijom, istakao je Dačić.

Znao je koliko su podjele naškodile narodu i uložio je veliki trud da se one izbrišu. Mnogo je uradio za Bošnjake, ali jednaku volju i ljubav je imao da uradi sve što može za bratski život Bošnjaka i Srba i drugih naroda, rekao je Dačić.

Usame Zukorlić, Zukorlićev najstariji sin, zahvalio je svima koji su došli u Novi Pazar na dženazu Zukorliću i istakao da su pravda i pomirenje koje je proklamovao našli mjesto u srcima svih naroda Srbije.

Nije bio samo porodici uzor i ponos, većina vas je muftiju upoznala kroz djelovanje u parlamentu, rekao je Zukorlić i naglasio da je osvježio koncept Skupštine, a moral poslanika stavio je na visok nivo.

Rastao sam uz njega 29 godina, a nismo se odvajali ni za vrijeme ratova devedesetih, kada nismo imali sagovornike u Beogradu, rekao je Zukorlić i istakao da je partnersku politiku uspostavio samo sa dvojicom lidera – Zoranom Đinđićem i Aleksandrom Vučićem.

Bilo mu je drago što je prvi put jedna stranka iz Sandžaka potpisala koalicioni sporazum sa vladajućom koalicijom, rekao je Usame Zukorlić i dodao da su njegovi neprijatelji tek sada shvatili kakvog su savremenika imali i žao im je što se nisu sprijateljili.

Obećali ste, gospodine predsjedniče, da ćete poštovati Bošnjake i BiH i hvala vam što držite obećanje, rekao je Zukorlić.

Potpredsjednik Skupštine Srbije i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić iznenada je preminuo 6. novembra u 52. godini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79