Koliko vrijedi ljudski život u Mostaru? Dvije godine zatvora za ubistvo Alije Zalihića

Koliko vrijedi ljudski život u Mostaru? Dvije godine zatvora za ubistvo Alije Zalihića


Kantonalni sud u Mostaru je presudio. Za ubistvo 55-godišnjeg civila, oca, supruga u ratnom Mostaru kazna izvršiocu Luki Barišiću je dvije godine.
Presuda koja dovoljno govori o pravu i pravdi, ali i budućnosti generacija koje dolaze i odgajaju se u ovakvom sistemu poremećenih svih vrijednosti.
– Moj otac Alija Zalihić je ubijen u Mostaru prije 28 godina. Dokazano je ko ga je ubio, kada i kako. Počinilac je dobio kaznu od dvije godine i dalje hoda zapadnim Mostarom jer ne vjerujem da je priveden.
Mi ćemo se žaliti, vjerujemo da će se žaliti i on i tako unedogled, sve do drugostepene pravosnažne presude. Naša porodica će se žaliti svim instancama, rekao je Adem Zalihić, sin Alije Zalihića koji je sa svoja dva brata i majkom od 1993. godine tragao za istinom i pravdom.
Prikupljanje materijala
Do istine je došao, ali do pravde ne.
– Naša agonija i traganje za ubicom našeg oca traje od datuma njegovog ubistva 30.juna 1993., dakle punih 28 godina! Toga dana je zbog vojnog poraza u Sjevernom logoru HVO izvršio odmazdu nad civilnim nehrvatskim stanovništvom Mostara na taj način što je sa svojim oružanim formacijama sproveo etničko čišćenje zapadne obale Mostara. Toga dana u popodnevnim satima svo civilno stanovništvo je pohapšeno i sprovedeno u logor na zloglasni Heliodrom.
U toku tog zločinačkog poduhvata pripadnik vojne policije HVO-a, Luka Barišić, ubio je moga oca. Jedinu krivnju Alije Zalihića, koju je isticao Luka Barišić, prilikom izvođenja ubistva, a koje je počinio višestrukim udarcima kundaka puške u predio glave, jeste to što su mu sinovi pripadnici Armije republike Bosne i Hercegovine.
Mi, njegova porodica, smo odmah nakon završetka rata počeli prikupljati materijale o tom događaju i predali ih u Kantonalno tužilaštvo, da bi po formiranju Državnog suda 2003. sav materijal bio prebačen u Državno tužilaštvo, kojem je iz njima poznatih razloga bilo potrebno punih devet godina, od 2003. do 2012. da formira predmet.
Nakon formiranja predmeta i saslušanja svjedoka, nekakvih provjera identiteta osumnječenih, od strane SIPA-e, ali i brojnih naših zahtjeva i upita, državno tužilaštvo ponovo predmet vraća Kantonalnom tužilaštvu sredinom 2018. Sve su to bili smišljeni potezi kako bi se dobilo na vremenu, kako bi porodica odustala ili svjedoci umrli, a slučaj zastario što se i desilo, priča Zalihić i naglašava da su njegova majka i Zijo Kreso, kao neposredni svjedoci tih dešavanja umrli prošle godine.
Opstrukcije i smicalice

Zalihić naglašava da Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica, rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine od februara 2014., i da su joj se u više navrata obraćali.

– Nikada nismo dobili povratnu informaciju. I naš prvi komšija Dragan Čović, aktuelni predsjednik HDZ-a BiH, koji je u to vrijeme tražio od osuđenog ratnog zločinca Josipa Praljka da mu posuđuje zatvorenike za poslove u Firmi Soko, gdje je bio direktor nije se potrudio da se ovaj slučaj rasvijetli. No i pored svih opstrukcija i smicalica istina nekako nađe put do javnosti, ovaj put zahvaljujući Kantonalnom tužilaštvu HNK-a, koje se ipak usuđuje uhvatiti u koštac sa ovim predmetom, ponovo ispituje svjedoke, i podiže optužnicu protiv osumnječenog Luke Barišića.

 

Ali na žalost Kantonalni sud i sudinica Dalipagić osuđuju ubicu Luku Barišića, pripadnika HVO-a na, vjerovali ili ne, dvije godine zatvora, pravdajući to upravo time da je slučaj zastario, a što i jeste bio cilj dezavuisanja svih ovih godina od strane SIPA-e, i posebnog odjela za ratne zločine, na čijem čelu je Gordana Tadić. Ipak i pored ogromne naše boli za ocem, presretni smo da je istina izašla na svjetlo dana, da je ubica priveden pred lice pravde. Važno je ovo za Bosnu i Hercegovinu, vazno je ovo za Mostar.

 

Istina je da smo mi Zalihići na gubitku, izgubili smo voljenog oca, ali dobila je Bosna i Hercegovina jer su pred njenim sudovima osuđeni upravo oni koji su boreći se protiv nje, ubijali nedužno, civilno stanovništvo Mostara, zaključio je Zalihić naglasivši da presudom porodica nije zadovoljna i da će se žaliti.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija