Vučiću bi više odgovarala Trivić, nego svojeglavi Dodik

Međunarodna zajednica je Dodika neuspješno smirivala preko Vučića i zašto bi opet igrala na kartu koja gubi, kaže Tanja Topić

Nekoliko dana nakon što je dr. Sven Alkalaj, ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Državama, predao akreditive predsjedniku Joeu Bidenu, iz IGES-a je saopćeno da je Biden izrazio punu podršku našoj zemlji.

”Predsjednik Biden je rekao da mu se Bosna još prije mnogo godina urezala u srce, te je podvukao da će se poduzeti određene mjere za njen boljitak”, navedeno je u saopćenju IGES-a na čijem čelu je Alkalaj.
Međunarodni pritisak

Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Republike Srbije, za B92 izjavio je da je “Republika Srpska međunarodno priznati entitet koji su izmislile SAD”. Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, smatra da se Srbija i Vučić (Aleksandar, predsjednik Srbije, op. a) nalaze pred velikim međunarodnim pritiskom – zbog neuvođenja sankcija Rusiji i krize oko Kosova.

– Vučiću ne odgovara da se otvara još jedan front protiv njega i očigledno je da Zapad više ne toleriše previše. Već odranije je bio u toku neki vid distanciranja Vučića i Beograda od Dodika. U predizbornoj kampanji, prvi put u korist Dodika (Milorad, predsjednik RS, op. a), nije učestvovala Srbija ni neko od zvaničnika Srbije, a Vučić je čekao zvanične rezultate da čestita.

Čini se kao da je favorit Beograda Jelena Trivić, koja nije opterećena bagažom koji ima Dodik. Ona nema operativnu vlast, ali je jednako nacionalistički orijentisana i odana Beogradu. Beogradu bi više odgovaralo da ima jednu takvu ličnost, nego Dodika koji je svojeglav i često nepredvidljiv, kaže Popov.

Osvrćući se na ulogu Sjedinjenih Država, Popov kaže da “ne zna šta su oni radili svih ovih godina”.

– Prošlo je 27, 28 godina od Dejtonskog sporazuma. Već posle pet godina su mogli da vide da Dejtonski sporazum ovakav kakav je, ustvari BiH sa Dejtonskim ustavom, ne može da funkcioniše. Tvorevina sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, deset kantona, distrikt Brčko je Frankenstein​ koji je nakalemljen. Moglo se tada prići promeni Ustava BiH, u smislu da ona postane funkcionalna tvorevina, a ne da bude mesto nadmetanja lidera tri konstitutivna naroda, kaže Popov i dodaje da su zlo sjeme tri lidera uspjela posijati među ljude.

Dodik je tjerao inat prije deset i 15 godina, pa nije imao nikakvih problema, ističe Popov
– Stvari su išle dalje i mislim da je sad čak teško i da se skloni Dodik. Stvorena je atmosfera kod tri naroda, maltene kao pred 90-e godine.

Ovde se peru ruke od strane Beograda. Dve susedne države kao potpisnice Dejtonskog sporazuma, umesto da su doprinosile konsolidaciji BiH, destabilizovale su je. Podržavale su Dodika, a imali smo i ispade Aleksandra Vulina, koji je govorio o pripajanju RS-a Srbiji. U poslednje vreme, posebno kad je reč o Izbornom zakonu, videli smo mešanje Hrvatske. Tu ne može niko da pere ruke.

Posebno ne mogu SAD, koje jesu iznjedrile Dejtonski sporazum, ali nisu na vreme reagovale, a kada su reagovale, reagovale su neadekvatno, smatra Popov.

Prvo opreznost

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banje Luke, kaže da SAD definitivno igraju važnu ulogu i u BiH i u regionu.

– Uvijek bih bila oprezna prema porukama ovdašnjih političara. Mislim da u javnosti govore jedno, međunarodnim zvaničnicima drugo, a u praksi čine treće, poručuje Topićeva.

Ne misli da Vučić šalje poruke preko Dačića. Zapravo se radi, kaže Topićeva, o pokušaju pranja od odgovornosti, postupaka i posljedica, kao i toga da Srbija na političke prilike u BiH nema utjecaja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79