Vuković šef duhanske mafije: “Dok su me tražili gledao sam ih na video-nadzoru. Traže me, a ne daju mi da dođem u BiH”

Graničnu policiju Bosne i Hercegovine posljednjih dana potresa skandal zbog Sky aplikacije. Zbog svega je smijenjena i kontakt tačka BiH sa EUROPOL-om, te nekoliko inspektora.

Radi se o akciji kodnog naziva „Wolf“. Istražitelji su tada radili na suzbijanju velike duhanske bande odgovorne za ileganu prodaju ogromne količine cigareta bez akciznih markica. Glavna meta akcije bio je Radoica Vuković. On je navodno šef grupe koja krijumčari duhan i cigarete.

U Foči se pretresala njegova kuća, a on nije pronađen. Raport je objavio detalj da je Vuković cijelu akciju posmatrao preko video-nadzora kojeg ima instalirano i to sa druge lokacije. Sumnjalo se da mu je dojavljeno da će akcija provesti i da se on zbog toga sklonio. Vuković se sad javio Raportu i priča svoju priču.

Šef duhanske mafije na videonadzoru pratio inspektore: OSA BiH ga je označila kao osobu opasnu po nacionalnu sigurnost

On kaže kako je rođen i odrastao u Foči i da mu je tu sve što ima. I imovina i porodica.

“Sve je počelo od šverca cigareta. Ja samo nisam rođen u Foči, a sve mi je tamo. Išao sam tamo u vrtić, osnovnu i srednju školu. Samo sam za vrijeme rata izbjegao u Crnu Goru. I na relaciji sam Foča-Crna Gora”, kaže Vuković.

On ističe kako su ga neke osobe spominjale u tom poslu.

“Spominjale su neke osobe da su od mene kupovale cigare. Ali, u Crnoj Gori. Šta su oni poslije radili, krijumčarili ili šta, ja ne znam. Međutim, nikad me niko nije pozvao na razgovor vezano za to. Imao sam prijavu boravka u Foči”, rekao je on.

Kaže da komplikacije kreću kada ga hapse negdje u blizini graničnog prijelaza.
Dok su mi pretresali kuću, gledao sam ih na video-nadzoru

“Na početku korone, našli su me u pograničnom području. Ali, na bosanskoj strani. Tu me Granična policija privela i provjerili su me i vidjeli da sam ušao legalno.

Tada su mi uzeli dokumente. Nakon dva mjeseca pozvali su me u Sarajevo da dođem po dokumente. I uručili mi zabranu ulaska u BiH na tri godine”, navodi on.

Pitamo ga zašto mu je zabranjen ulazak, odnosno zašto je proglašen opasnošću po BiH.

“To OSA drži tajnim.

Krenuo sam s molbama i žalbama i tužbama, ali ništa. Ja sam kao opasnost po BiH proglašen prije akcije u Foči.

Kada su mi radili pretres kuće u Foči, tačno je da sam to posmatrao sa video-nadzora. Ja sam tražio da se čujem s ljudima koji mi pretresaju kuću. Kažem tom jednom da sam spreman da dođem odmah, ali imam zabranu. On se čuo s tužiocem i rekao nemoj do srijede. I nikad ništa.

Dolazio je u Podgoricu tužilac Oleg Čavka, saslušao me. I ništa”, naveo je.

Kaže da je mu je, dakle, zabrana ulaska u BiH stavljena prije same akcije. Tako da nije mogao biti tu niti je imao potrebu da mu javljaju da bježi.

“Spominju se ti inspektori, taj Husomanović. Pa oni su me protjerali. Oni su me uhapsili i protjerali. Dakle, nisu mi pomogli, nego odmogli”, priča Vuković.
Pitali smo ga je li on šef duhanske mafije

Kaže da ne zna da li su suspendovani inspektori pretresali njegovu kuću.

“OSA štiti te podatke, ja sam i dalje opasnost po nacionalnu sigurnost BiH. Evo ja i sad kažem, spreman sam odmah da se predam i neka me procesuiraju”, ističe Vuković.

Pitamo ga li je prodavao cigarete i duhan nelegalno.

“Šta ima to s Bosnom? Ako sam to radio, radio sam ovdje. Neka neko kaže jesam li prodao kutiju cigara metar preko granice u BiH. Nisam. Ako je krivično djelo, onda je to ovdje u Crnoj Gori. Nudim se, neka me zatvore. Pa proći će i ovo. Tri godine ne mogu da dođem kući”, kaže on.

Pitamo ga da li je šef duhanske mafije.

“Šta ću reći brate moj? Niđe veze”, ističe on.

“Ma niđe veze, na kraju, ja sam spreman da dođem. Eto ako ima potjernica, ja ću odmah doći. Ali ću doći do granice i reći će mi: “Vi gospodine ne možete ući”. Ako imaju za šta, neka me pritvore”, zaključuje Vuković.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79