Šef duhanske mafije na videonadzoru pratio inspektore: OSA BiH ga je označila kao osobu opasnu po nacionalnu sigurnost

Graničnu policiju Bosne i Hercegovine potresao je veliki skandal zbog veza s određenim kriminalnim osobama koje su dio Sky istrage, a u koju je umiješan i navodni šef duhanske mafije.

Zbog pokušaja opstruiranja istrage s mjesta šefice istražnog odjela i kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om Spomenka Markulj, po naredbi direktora Zorana Galića, smijenjena je i pomjerena na drugu poziciju.

Kompromitirani policajci

Naime, istražni odjel Granične policije od posebnih Sky timova dobio je određeni broj Sky kripti. U njima se određeni broj policajaca kompromitirao zbog kontakata s članovima organiziranih kriminalnih grupa piše Raport.

Iako se sama Markulj ne spominje u tim komunikacijama, ona je tražila da se određeni istražitelji zamijene da bi se istraga usporila i umrtvila. No, do toga nije došlo pa se i sama skupa sa istražiteljem Edinom Husomanovićem našla u centru istrage.

Ispitujući razloge za ovakvo postupanje Spomenke Mrkulh naš izvor koji je blizak istrazi otkrio nam je da je priča mnogo komplikovanija nego se čini. Kako kaže, seže u jednu veliku operativnu akciju koja je po nalogu Tužilaštva BiH sprovedena prije dvije godine.
Opsežna akcija na suzbijanju duhanske mafije

Radi se o akciji kodnog naziva „Wolf“. Istražitelji su tada radili na suzbijanju velike duhanske bande odgovorne za ileganu prodaju ogromne količine cigareta bez akciznih markica.

Tu se priča počinje lagano raspetljavati. Kako nam je otkrio naš izvor, glavni osumnjičeni u ovoj akciji je upozoren da se skloni.

Tu su se stvorile prve sumnje da je neko od policajaca prodao krimosima informaciju o operaciji.

Radilo se, kako naš izvor kaže, o teško dokazivoj indiciji, dok im u ruke nisu pale Sky kripte. U komunikaciji su istražitelji otkrili da se osumnjičeni Radojica Vuković hvali da je dobio info o akciji te da je iz jedne kuće preko videonadzora pratio kako ga policajci traže i pretresaju.
Ko je krtica?

U toj komunikaciji nije naveo ko je dojavio informaciju. Međutim, to je bila dobra polazna tačka da se otkrije krtica u Graničnoj policiji.

Inače, Vuković živi na relaciji Foča – Crna Gora. Pod potjernicom je i OSA BiH ga je označila kao osobu opasnu po nacionalnu sigurnost.

Također, on nesmetano dolazi u Foču. Kako nam je otkrio naš izvor, praktično se ne krije.

U ove kriminalne aktivnosti bilo je umiješano i dvoje visoko pozicioniranih pripadnika MUP-a RS. Radi se o glavnom inspektoru MUP-a RS Mladenu Milovanoviću i inspektorici Gorani Rečević.

Oni su uhapšeni 2021. godine zbog veza s crnogorskim kriminalnim klanovima.

Tokom akcije “Wolf” pokrenuto je 250 policajaca Granične policije BiH i MUP-a RS, da bi se realizacijom uhapsilo 14 osumnjičenih, uglavnom sitnih riba dok su glavni organizatori upozoreni i pobjegli.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79