Vulin napustio sastanak ministara unutrašnjih poslova

Aleksandar Vulin, odlazeći ministar policije Srbije, prisustvovao je sastanku ministara unutrašnjih poslova nekoliko evropskih zemalja, koji je prvi u nizu sastanaka u okviru formata Berlinskog procesa. Tom prilikom, Vulin je napravio skandal, javlja Nova.rs.

Naime, kako organizator sastanka nije želio ukloniti zastave pojedinih učesnika iz sale, odnosno zastavu Kosova, Vulin je odbio da prisustvuje skupu. Tako je stavio Srbiju u nezgodan susret, tim više što će na istoj konferenciji za nekoliko dana prisustvovati i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Sam Berlinski proces se nastavlja glavnom konferencijom koja će biti održana 3. novembra, a na kojoj će biti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, time je njegov potez neshvatljiv. Također, stavlja Srbiju u nezgodan položaj i otežava situaciju oko viznog režima svojim izjavama i prije same konferencije. Sve napore da održimo situaciju pod kontrolom on pravi još težim – rekao je sagovornik Nove.rs.

Inače, Berlinski proces inicirala je nekadašnja kancelarka Njemačke Angela Merkel s namjerom unaprjeđenja saradnje u regionu zapadnog Balkana, jer bi se tako zemlje brže pripremile za moguće članstvo u Evropsku uniju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79