Za 7 mjeseci poginulo 9 radnika u BiH

Dolaskom ljepšeg vremena svake godine povećava se broj nesreća i nastradalih na gradilištima, ali i pri šumskim radovima u BiH. Tokom prošle sedmice za samo dva dana dvije osobe su poginule na gradilištima u Banjoj Luci.

Ove nesreće upalile su alarm i u Inspektoratu RS, koji redovno kontroliše gradilišta širom ovog entiteta. Tokom ove godine devet osoba izgubilo je život, a više ih je povrijeđeno.

Kada su u pitanju generalno kontrole u oblasti zaštite na radu, u prvoj polovini tekuće godine Inspekcija rada na teritoriji RS izvršila je više od 380 kontrola.

“U 162 slučaja utvrđene su određene nepravilnosti, na osnovu čega su inspektori naložili 151 upravnu mjeru i izdali 58 prekršajnih naloga. U pomenutom periodu dogodile su se 33 teže povrede na radu. Najviše ih je bilo u građevinarstvo, i to deset, zatim devet u šumarsko-drvnoj industriji, tri u elektro i jedna u hemijskoj industriji. Pored toga, dogodilo se još njih 11 u ostalim djelatnostima”, pojasnili su u Inspektoratu za SrpskaInfo.

U istom periodu u oblasti zaštite na radu inspekcija rada je izvršila oko 400 kontrola, od čega je oko 150 bilo sa utvrđenim propustima.

“Zbog utvrđenih nepravilnosti subjektima kontrole izrečene su kazne, a nadležnim sudovima podneseno pet prekršajnih prijava. U cilju otklanjanja propusta izrečena je i 131 upravna mjera. U prvom polugodištu 2021. godine u oblasti nadzora inspekcije rada dogodilo se 47 težih povreda na radu, od čega je jedna u elektroprivredi, sedam u građevinarstvu, tri u hemijskoj industriji, 12 u šumarstvu i drvnoj industriji i 24 u ostalim djelatnostima”, ističu u Inspektoratu.

Takođe, dogodilo se i pet smrtnih povreda, od čega su dvije u građevinarstvu, dvije u elektroprivredi i jedna u šumarstvu i drvnoj industriji, dok se u oblasti nadzora tehničke inspekcije u rudarstvu dogodila jedna povreda sa smrtnim ishodom.

Kao najrizičnije djelatnosti i dalje se izdvajaju građevinarstvo, elektroprivreda, te šumarstvo i drvna industrija, u kojima, posmatrano po godinama, postoji kontinuitet povreda na radu.
Kazne

Inspektorat svakodnevnim preventivnim radom na terenu preduzima niz mjera kako bi osigurao radnicima u RS bezbjedne uslove za rad, dok edukativnim djelovanjem nastoje upoznati zaposlene sa njihovim pravima, obavezama i načinom na koji ih mogu zaštititi.

U zavisnosti od vrste počinjenog prekršaja, Zakon o zaštiti na radu propisuje kazne u rasponu od 1.000 KM do 15.000 KM za pravno lice, a za odgovorno lice u pravnom od 100 do 1.500 maraka.

Kao što smo naveli, tokom prošle sedmice dogodile su dvije teške nesreće u Banjoj Luci u kojima su život izgubile dvije osobe.

Prva nesreća se dogodila u ponedjeljak oko 16.20, kada je u centru Banje Luke poginuo državljanin Turske, a u utorak ujutru se desila druga tragedija, u kojoj je život izgubio Siniša Macura (62) iz Banje Luke.
Vrućine

Državljanin Turske je pao sa drugog sprata gradilišta u centru grada i tom prilikom zadobio teške povrede od kojih je preminuo na licu mjesta. Očevici nesreće pričali su da nije koristio zaštitnu opremu prilikom radova na gradilištu.

U drugoj tragediji Macura je izgubio život kada je pao s visine od oko dva i po metra. Nesreća se dogodila kada se Macura popeo na sprat kuće u izgradnji. Tom prilikom je izgubio ravnotežu i pao na glavu. Na lice mjesta ubrzo je došla Hitna pomoć, ali mu ljekari nisu mogli pomoći.

Prema nezvaničnim informacijama, uzrok obje nesreće bi mogle biti visoke temperature.

S obzirom na ekstremno visoke temperature vazduha, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite pozivalo je građane RS da u ovom periodu, koliko god je to moguće, što manje vremena provode na otvorenom, na direktnom suncu, posebno u najtoplijem periodu dana od 10 do 17 sati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79