Za godinu dana u BiH ušlo 30.000 migranata

U 2023. godini evidentiran je najveći broj ulazaka migranata u BiH, čak oko 30 hiljada. Veliki problem i dalje predstavlja nepostojanje institucionalnog smještaja za maloljetne osobe u Tuzlanskom kantonu kojih je ove godine bilo 90.

Od januara 2023. godine do kraja novembra, u Bosnu i Hercegovinu je registrovano 30.186 ulazaka osoba u pokretu i riječ je o najvećem broju do sada. Cilj projekta BRAT koji se realizuje u Tuzlanskom, Unsko-sanskom i Sarajevskom kantonu je omogućavanje otvorenosti i spremnosti bh. građana za suživot sa izbjeglicama, migrantima i tražiocima azila.

„Ljudi u tranzitu ne smatraju još uvijek da je Bosna zemlja gdje se može ostati. Ima mali broj što su ostali, najviše su u Sarajevu. Ima ih koji su se uključili dobro u društvo, imaju i posao i papire.“, govori za BHRT Silvia Maraone, direktorica italijanske nevladine organizacije IPSIA.

„U odnosu na početak migranstske krize, mislim da smo uradili neke male korake i mislim da naša populacija poplako prihvata i same migrante i cijelu tu populaciju.“, kaže Lejla Pojović iz Društva crvenog krsta BiH.

Oko 10 posto od ukupnog broja migranata čine maloljetnici.

„Najugroženija populacija u migrantskim procesima maloljetnici bez pratnje i mi smo u toku prošle godine imali 152 mloljetnika u Tuzlanskom kantonu. Svi oni su zbrinuti, međutim sistemski nije riješeno.“, rekao je Denis Dedajić, izvršni direktor Centra za pružanje usluga u zajednici PUŽ.

Dedajić navodi da su okončani pregovori i očekuju dozvolu Ministarstva sigurnosti BiH, nakon čega bi ubrzo u najmnogoljudnijem kantonu uslijedilo otvaranje sigurnog smještaja za maloljetnike.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79