Za “iće i piće” u Predsjedništvu ima para, ali za sjajne košarkašice BiH nema

Naime, uprkos, barem za “obične” smrtnike, reduciranim putovanjima i općenito kretanju, u Predsjedništvu BiH samo na usluge reprezentacije, tj. “ića i pića” potrošili su oko 95.000 KM

Istorijski uspjeh ženske košarkaške reprezentacije BiH koja je izborila četvrtfinale na Evropskom prvenstvu ponovo je otvorio pitanje odnosa vlasti u našoj zemlji prema sportu i sportistima.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Dok se političari utrkuju ko će prije čestitati na ovom uspjehu, kojem većina od njih nije ni sa čim doprinijela, nekima je i zasmetalo to što ih se javno proziva jer nisu pomogli ni kada je to od njih traženo.

Nakon što je objavljeno da se Kabinet člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je bio među prvim čestitarima košarkašicama, nije odazvao da finansijski pomogne pripreme i odlazak košarkašica na Evropsko prvenstvo, iz Komšićevog Kabineta požurili su da “pojasne” kako budžet institicija BiH još uvijek nije usvojen, kako su grantovi za ovakve svrhe prošle godine ukinuti zbog pandemije koronavirusa, te da stoga nisu u mogućnosti pomoći.

Uprkos takvom “opravdanju” evidentno je da se nijedan političar ne može amnestirati od odgovornosti za današnje stanje, kako u sportu tako i u ostalim oblastima.

Prije svega Zakon o budžetu, odnosno njegov prijedlog za ovu godinu, mjesecima je u Predsjedništvu BiH koje do sada javnosti nije ponudilo odgovor zbog čega ga nisu usvojili.

Također, sudeći prema podacima iz Godišnjeg finansijskog izvještaja Predsjedništva BiH za prošlu godinu, odnosno prema iskazanim troškovima, ne bi se reklo da je iza nas, odnosno njih, godina pandemije, u kojoj su na snazi bile restriktivne mjere potrošnje i štednje.

Naime, uprkos, barem za “obične” smrtnike, reduciranim putovanjima i općenito kretanju, u Predsjedništvu BiH samo na usluge reprezentacije, tj. “ića i pića” potrošili su oko 95.000 KM, na razgovore putem mobitela “skršili” su oko 90.000, na smještaj tokom putovanja u inostranstvo više od 100.000 KM, na usluge prijevoza i goriva oko 130.000, na posebne zdravstvene usluge i laboratoriju (ma, šta to značilo) potrošeno je 18.000 KM, a čini se da su u odnosu na prethodne godine tek nešto uštedjeli na nabavci knjiga i stručne literature za koje su u prošloj godini izdvojili oko 4.500 KM, dok je taj iznos ranijih godina bio nešto veći.

Inače, godišnji budžet Predsjedništva BiH je oko sedam miliona KM.

Stoga, pandemija korona virusa nije se odrazila na privilegije koje imaju zvaničnici, a to da li su oni mogli nauštrb svojih megalomanskih prohtjeva izdvojiti iz svog budžeta koju hiljadu maraka, kad već nema sistemskog rješenja, u ovom slučaju za naše košarkašice, drugo je pitanje.

Da su se možda odrekli koje dnevnice ili nekog drugog benefita, možda bi danas mogli reći da su barem simbolično doprinijeli uspjehu naših sportistkinja i da s obrazom dijele radost i ponos zbog njihovih rezultata.

Također, evidentno je da se u prvih pet mjeseci ove godine dijelila budžetska rezerva za određene manifestacije, te za naknade u rad u nekim komisijama sa nivoa Vijeća ministara, odnosno predsjedavajućeg i dvojice zamjenika, pa su oni koji su dobili molbu za pomoć košarkašicama, mogli taj poziv usmjeriti primejrice Biseri Turković, koja kao zamjenica predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH, uprkos odluci o privremenom finansiranju, ima pravo na raspodjelu određenih sredstava iz budžetske rezerve.

Upravo zbog toga jer je javnost itekako upućena u rasipništvo naših vlasti, svako opravdanje političara da su htjeli, ali nisu mogli pomoći košarkašicama, dočekano je burnim reakcijama.

Javnost je, uz rijetke izuzetke, žestoko reagirala i na objavu Mirze Teletovića, predsjednika Košarkaškog saveza BiH koji je hitno stao u odbranu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića za koje je rekao da su “uvijek spremni pomoći sport i pomažu ga, ali da se ne hvale time”.

Nemali broj je onih koji su uz ovu Teletovićevu objavu očekivali i konkretne dokaze o njihovoj pomoći.

Ovako, iz Teletovićeve objave mnogi su iščitali samo njegovo dodvoravanje vlastima zbog kako su napisali neki u svojim komentarima “Teletovićevih ličnih interesa i biznisa”.

Sada, tek kad su mediji objavili ko se nije odazvao da novčano pomogne košarkašicama, javio se i federalni premijer Fadil Novalić, koji poziva ministricu u Vladi FBiH (čiji je on šef) da im pomogne.

Sve su ovo dokazi koliko su uopšte naši zvaničnici i vlastodršci upućeni u to šta im rade ministri i drugi podređeni.

Čak i u slučajevima kada neka inicijativa za pomoć uspješnim bh. sportistima dobije podršku političara, ona dugo, dugo ostane mrtvo slovo na papiru. To je pokazala i inicijativa zastupnika u predstavničkom domu Parlamenta BiH Vlatka Glavaša s početka ove godine kojom je tražio da se njihov plasman na Evropsko prvenstvo novčano nagradi.

I nakon što je tek u drugom krugu glasanja ova inicijativa usvojena, do danas nije realizirana.

U izjavi za Fokus Glavaš kaže da je stoga danas ponovo uputio u parlamentarnu proceduru inicijativu da se najbolje bh. košarkašice nagrade piše Fokus.

– Nemam informaciju kada će biti realizirana i ranija inicijativa, pa samo opet danas uputio novu inicijativu i tražio da se adekvatno nagrade, jer one su već prvakinje. Međutim, pitanje finansiranja sporta u BiH treba sistemski riješiti i ja to govorim od početka svog mandata u Parlamentu. Veliki sam zagovornik formiranja ministarstva sporta na državnom nivou i donošenja zakona o sportu BiH. Država mora stajati iza toga i moraju osvijestiti činjenicu da u ovom trenutku jedino preko sporta možemo u Evropu i svijet – ocijenio je Glavaš.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79