Za jedne je Caco zločinac, za druge heroj: Šta je za vas Mušan Topalović?

Broj žrtava nije konačan. Prijedlog odluke spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava je sramotan i nedostajan. Iz tog razloga, sporni tekst i broj žrtava u svojoj osnovi ne bi trebao dobiti ničiju podršku, a ponajmanje Grada Sarajeva, smatraju u UDIK-u

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća u saopćenju za javnost na godišnjicu zločina počinjenih 1992. i 1993. godine na lokalitetu Kazani, podno Trebevića, na području Starog Grada Sarajeva.

Kako je govorio Alija Izetbegović o Caci: Bio je i heroj i zločinac, Bakir mu nije bio na dženazi

– Iako je prošlo 28 godina od monstruoznih zločina na Kazanima, još uvijek svjedočimo da zločini koje su počinili pripadnici 10. brdske brigade Armije RBiH pod komandom Mušana Topalovića Cace, i danas dijele javnost.

Za jedne je Topalović zločinac, za druge heroj, a za neke pak i jedno i drugo – istakli su.

UDIK je 2014. godine prvi put obilježio godišnjicu ubistava na Kazanima, a već je 2016. objavljena publikacija “Ratni zločini na Kazanima – presude”.

– Broj žrtava nije konačan. Prijedlog odluke spomen-obilježja Kazani sa predloženim tekstom i brojem žrtava je sramotan i nedostajan. Iz tog razloga, sporni tekst i broj žrtava u svojoj osnovi ne bi trebao dobiti ničiju podršku, a ponajmanje Grada Sarajeva – smatraju u UDIK-u.

Tvrde da bi Kazani trebali da predstavljaju borbu glavnog grada Bosne i Hercegovine za istinu, za njegovu multikulturnu, multikonfesionalnu i antifašističku prošlost i budućnost.

– Na tom putu Sarajevo bira stranu dobra ili zla. Na taj će se način distancirati ili ne od zločina počinjenih i uime svojih građana – saopćeno je iz UDIK-a.

 

Na godišnjicu zločina počinjenih 26.oktobra 1993.godine, kada su ubijene Sarajlije, većinom Srbi, a potom bacane u jamu Kazani, u organizaciji 10.brdske brigade Armije Republike BiH, kojom je komandovao Mušan Topalović Caco podsjećamo na intervju sa prvim predsjednikom Republike BiH i prvim članom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, Alijom Izetbegovićem dat magazinu Dani 2002. godine.

Dana 2. 12. 1996. godine izvršen je ukop kojem je prisustovalo oko 12.000 ljudi iz Sarajeva. Ukop je javno sniman i prenošen

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79