Za koliko se u BiH prije deset godina živjelo jeftinije?

Građani Bosne i Hercegovine se već godinama suočavaju sa stalnim poskupljenjima osnovnih životnih potrepština, dok se njihovi prihodi ne prilagođavaju istom ritmu.

Najnovije najave o poskupljenju goriva samo su još jedan udarac za već iscrpljene novčanike, navikle na finansijski pritisak.

Analiza uporednih podataka iz 2014. i 2024. godine jasno pokazuje koliko je ekonomska situacija postala teža za prosječnog građanina. Prije deset godina, sa 1000 maraka je moglo kupiti značajno više hrane i goriva u poređenju sa današnjim vremenom. Danas ista suma novca pokriva mnogo manje: policama u kuhinji nedostaje 120 kg riže, 150 kg brašna, te više od 20 kg mesa, dok se gubi i 65 litara goriva, što je više od jednog punog rezervoara.

Cijene nekretnina su udvostručene, dok je prosječna plata porasla, ali je njen realni uticaj umanjen inflacijom. Ekonomisti ističu da je inflacija konstantan problem, koji je tokom pandemije koronavirusa i sukoba u Ukrajini i Gazi eskalirao. Neke trgovine su neopravdano podizale cijene na pojedinim proizvodima, dodatno opterećujući potrošače.

Sindikalna potrošačka korpa za maj 2024. godine iznosi 2.950 KM, što ukazuje na to da je prosječna plata pokrila samo 45,25% te korpe. Minimalna plata pokriva svega 20,98% potrošačkih potreba prema istoj mjeri, što dodatno naglašava ekonomsku ranjivost većine stanovništva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79