Za neke heroj, za druge zločinac: Hashim Thaci izlazi pred  sud u Haagu

 

Bivši gerilac i kosovski predsjednik Hashim Thaci, junak među svojim sunarodnjacima zbog predvođenja ustanka protiv srbijanske vlasti 1998.-1999. koja je u konačnici dovela do nezavisnosti Kosova, izlazi u ponedjeljak pred sud u Den Haagu zbog navodnih ratnih zločina.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Den Haagu, podigao je u novembru 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključivo progon, ubojstvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tijekom borbe za neovisnost.

Bivši 54-godišnji predsjednik i bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanja optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu. Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci OVK.

Uz Thacija, istom su optužnicom obuhvaćeni Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi. Suđenje koje vode međunarodni suci i tužitelji počet će uvodnim riječima tužiteljstva, nakon čega će u naredna tri dana govoriti odvjetnici obrane i predstavnik Vijeća žrtava rata Kosova.

Sva četvorica su optužena za “udruženi zločinački pothvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sustavni, napadi” na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK. Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u nedjelju u Prištini u znak potpore bivšem predsjedniku i trojici suoptuženika. Za njih su bivši gerilci heroji.

Prosvjednici su došli iz svih dijelova Kosova u Prištinu i nosili transparente na kojima je među ostalim pisalo: “Pravda, a ne politika” ili “Naša se povijest ne može ponovno pisati”. “S njima smo zauvijek”, rekao je Memli Krasniqi, šef Demokratske stranke Kosova.

“Uopće ne sumnjamo da će se vratiti kao pobjednici, na isti način kao što su se vratili kao osloboditelji jer oni su živući heroji”, dodao je. Uoči početka suđenja diljem Kosova su osvanuli plakati s fotografijama Thacija i bivšeg predsjednika parlamenta Veselija, uz natpise “Heroji rata i mira”.

No, s druge strane, ima i onih koji se nadaju da je suđenje posljednja prilika da saznaju što se desilo njihovim bližnjima.

Specijalni sud za Kosovo osnovan je 2015. i isključivo se bavi slučajevima protiv bivših gerilaca OVK. Sjedište mu je u Den Haagu, a suci i tužitelji su međunarodni. Veliki broj kosovskih Albanaca sud u Haagu smatra pristranim.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79