Za osam mjeseci: Liječenje djece u inostranstvu koštalo 4,8 miliona KM

Fond solidarnosti RS “Duša djece” za osam mjeseci ove godine finansirao je liječenje i dijagnostiku u inostranstvu za 161 dijete, za šta je izdvojeno oko 4,8 miliona KM. Iz Fonda podsjećaju da mnoga liječenja u inostranstvu traju po nekoliko mjeseci ili porodice više puta u toku godine odlaze na liječenje.

– Primjera radi, liječenje jednog djeteta koji boluje od rijetke bolesti kontinuirano traje od 2019. godine, za šta Fond solidarnosti na godišnjem nivou izdvaja oko 1,5 miliona KM- precizirali su iz ove ustanove. Fond solidarnosti sa radom je počeo 2018. godine i do danas finansirao je liječenje i dijagnostiku za 617 djece iz Republike Srpske, za šta je izdvojeno više od 35 miliona KM. Izadto je više od hiljadu rješenja za liječenje u inostranstvu jer neka djeca odlaze na liječenje više puta u toku godine. Najčešći razlozi za liječenje u inostranstvu, kako kažu, jesu maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja. Takođe, česti su i zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, poput u Njemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79