Za promjenu imena ili prezimena treba vam 60 dana i hrpa papirologije

Lice kojem je odobrena promjena ličnog imena ne može podnijeti novi zahtjev za promjenu ličnog imena u roku od pet godina od dana izvršenog upisa promijenjenog ličnog imena u matične knjige, ukoliko posebnim zakonom nije drugačije propisano, pojašnjava Čomor za Faktor.

Ukoliko vam se ne sviđa ime koje ste dobili po rođenju moguće je izvršiti promjenu i imena i prezimena, a za to vam je potrebno nešto novca, dosta papirologije i strpljenja.

Kako je kazala Nihada Čomor, stručni savjetnik za odnose s javnošću Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo najčešći razlozi zbog kojih građani mijenjaju lično ime ili samo ime ili samo prezime su zbog greške u matičnoj knjizi rođenih, zbog promjene samo jednog slova u imenu obično specifičnog za engleski alfabet, kao i iz razloga što se podnosiocima zahtjeva ne sviđa ime koje su dobili po rođenju.

Kako su kazali iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uz zahtjev za promjenu ličnog imena potrebno je priložiti i izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, ne starije od 6 mjeseci, izvod iz matične knjige vjenčanih ili uvjerenje o slobodnom bračnom statusu, ovjerenu kopiju presude o razvodu braka (ako je brak razveden), kopiju lične karte, uvjerenje nadležnog suda da se protiv podnosioca zahtjeva ne vodi krivični postupak, uvjerenje nadležnog poreskog organa da nema neizmirenih poreskih obaveza, uvjerenje Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalni centar Sarajevo, da nema neizmirenih carinskih obaveza, ukoliko se zahtjev predaje putem punomoćnika, potrebno je priložiti punomoć i ovjerenu izjavu podnosioca zahtjeva o ličnom imenu kojim se u budućnosti želi služiti, a izjavu ovjerava općinski organ, sud ili notar, te osam maraka kantonalne administrativne takse.

– Zahtjev za promjenu ličnog imena ili samo imena ili samo prezimena podnosi se nadležnom sektoru za administraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, prema mjestu prebivališta podnosioca zahtjeva, a zahtjev se rješava u zakonskom roku od 60 dana od dana podnošenja zahtjeva – kazala je Čomor.

Čomor ističe da se promjena ličnog imena ili samo imena ili samo prezimena neće odobriti licu protiv kojeg se vodi krivični postupak, ili licu koje je osuđeno za krivično djelo dok kazna nije izvršena, ili dok traju pravne posljedice osude, licu za kojim je raspisana međunarodna potraga, kao ni licu za koje se utvrdi da je zahtjev podnijelo radi izbjegavanja obaveza utvrđenih aktom nadležnih organa.

– Što se tiče same procedure, važno je napomenuti da se rješenje o promjeni ličnog imena dostavlja odmah po pravomoćnosti u nadležni matični ured, kao i u organ u kojem se vode evidencije o prebivalištu/boravištu građana, a sve u skladu sa Zakonom o ličnom imenu. Lice kojem je odobrena promjena ličnog imena ne može podnijeti novi zahtjev za promjenu ličnog imena u roku od pet godina od dana izvršenog upisa promijenjenog ličnog imena u matične knjige, ukoliko posebnim zakonom nije drugačije propisano – pojašnjava Čomor.

Iz MUP-a ističu da je osoba koja je promijenila lično ime ili samo ime ili samo prezime, dužna u roku od 15 dana od dana izvršenog upisa promjene u matične knjige podnijeti zahtjev za zamjenu ličnih isprava, lične karte, putnih isprava, vozačke dozvole i drugih isprava nadležnom sektoru za administraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments