Za reorganizaciju rudnika dat rok od 60 dana

10.09.2019., Breza, Bosna i Herrcegovina - Rudari Rudnika mrkog uglja "Breza" nastavili su sa normalnim radom nakon jucerasnjeg prosvjeda. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Sindikalno rukovodstvo vjeruje da će do tada biti završen dokument bez kojeg, jasni su iz Elektroprivrede, neće biti novih zapošljavanja

Rudnici u Federaciji Bosne i Hercegovine odmah trebaju početi izradu plana reorganizacije u kojem će se jasno vidjeti koja radna mjesta prepoznaje Zakon o rudarstvu i to će biti osnov za sva nova zapošljavanja. To je jedan od zaključaka čelnih ljudi sindikata, Elektroprivrede i resornog ministarstva.

Rok za reorganizaciju rudika u Federaciji je 60 dana. Sindikalno rukovodstvo vjeruje da će do tada biti završen dokument bez kojeg, jasni su iz Elektroprivrede, neće biti novih zapošljavanja, javlja BHRT.

– Neka se sve ovo otvorilo. I mi smo to stalno govorili, hajde da otvorimo, da to učinimo profitabilnijim, produktivnijim, efikasnijim. Ako nemamo i ne znamo, nije sramota kazati ni to, kaže Sinan Husić, iz Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

– Ministar stoji zajedno sa sindikatom u rješavanju svih problema i ako bi došlo do odgovarajućih problema kako u tehnološkom i bilo kojem drugom procesu, ministar bi se stavio na čelo sa nama, da zajednički nađemo rješenje, kaže Safer Mušanović iz Samostalnog sindikata rudara FBiH.

Plan reorganizacije rudnika preduslov je i da Elektroprivreda BiH nastavi investirati u rudnike koji su u sastavu koncerna.

– Da bismo rudnike prilagodili potrebama uglja na tržištu Federacije, a to je potreba energetskog sektora potrebne industrije i potrebe široke potrošnje, tvrdi Bajazit Jašarević, generalni direktor Elektroprivrede BiH.

Vlada će odlučnije poteze vući i prema upravama i nadzornim odborima, najavio je resorni ministar. Za one koji posluju negativno, neće biti milosti.

– Ali, isto tako ćemo promijeniti i one druge koji misle da posluju pozitivno. A, dobro nek se preispitaju i moje riječi da misle da su pozitivni, riječi su Nermina Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Rudnici mrkog uglja Zenica i “Abid Lolić” uskoro bi trebali dobiti novu upravu, obećao je resorni ministar, naglasivši da nema političkih pritisaka na RMU ” Banovići”, niti opstrukcije izgradnje termobloka koji uprava planira.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments