Za sedam mjeseci od građana Srpske ukrali 6,2 miliona KM

Naime, Poreska uprava Republike Srpske je u prvih sedam mjeseci ove godine nadležnim tužilaštvima podnijela 19 izvještaja protiv poreskih obveznika za koje se sumnja da su počinili krivična djela i time oštetili Budžet RS za 6,2 miliona KM.

“U tom periodu, inspektori su izvještaje podnosili zbog utaje poreza i doprinosa, ali i zloupotrebe ovlaštenja u privredi, te nepravilnog izdvajanja sredstava i povrede obaveza vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga”, potvrđeno je za CAPITAL u Poreskoj upravi RS.

Kako navode, najviše izvještaja nadležnim tužilaštvima u tom periodu, njih 15, podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su poreski obveznici utajili poreze i doprinose u ukupnom iznosu od 5,5 miliona KM.

Pored toga, kako ističu, nadležnim tužilaštvima podnijeta su i dva izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da nisu pravilno vodili trgovačke i poslovne knjige, čime su oštetili budžet RS za 122.069 maraka.

“Inspektori Odjeljenja za istrage i obavještajne poslove podnijeli su i po jedan izvještaj nadležnim tužilaštvima zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava pravnog lica i zloupotreba ovlaštenja u privredi, čime je pričinjena šteta za budžet u iznosu od 235.510 KM, odnosno 372.340 maraka”, tvrde u Poreskoj upravi.

Podsjetimo, kako je portal CAPITAL pisao krajem juna, državljanin Hrvatske je putem fantomske firme za reklame i propaganda “First Net” iz Banjaluke, nezakonito isplatio na svoj vlastiti račun milione maraka.

Ono što je interesantno je da je adresa na kojoj se vodi preduzeće „First Net“ Vidovdanska 53 Banjaluka, a gdje se, kako je CAPITAL ranije otkrio, prema zvaničnom registru nalazi čak dvadesetak preduzeća Slovenaca.

Da je Banjaluka raj za izbjegavanje poreza pokazuje i podatak da je u posljednje dvije godine u najvećem gradu Srpske otvoreno preko 200 preduzeća u vlasništvu Slovenaca.

To ne bi bilo ništa čudno, ali se ta preduzeća ne nalaze na adresama na kojima su prijavljena, niti postoje bilo kakva obilježja koja ukazuju na to da se na toj lokaciji obavlja poslovna djelatnost. Ipak, dobar dio njih je, prema našim saznanjima, ostvario značajne prihode.

Nakon pisanja CAPITAL-a na ovu temu inspektori Poreske uprave RS krenuli su u kontrole te su vršili provjere poslovanja i sjedišta preduzeća koja su osnovali strani državljani. U većini slučajeva konstatovano je da te firme ne posluju na navedenoj adresi, niti odgovorne osobe imaju prijavljeno boravište na adresi iz registracije, ne podnose finansijske izvještaje, te da pojedini čak nemaju ni ovlaštenog knjigovođu.

Pored kontrola Poreske uprave, istragu o navedenim slovenačkim firmama vodio je i MUP Srpske, policija Hrvatske i Slovenije u sklopu međunarodne akcije „Zajam“.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79