Za smrt osmero mladih kriv je ‘plinski top’ koji košta 250KM?

Krivi su plinski top i agregat

Sve upućuje na to da su se mladići i djevojke ugušili zbog agregata koji je cijelu večer radio, a svi su prozori i vrata bili zatvoreni. Kuća je, naime, uz pomoć agregata dobivala električnu energiju. No, kako piše “Večernji list”, uz agregat koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji, u kuću su mladi donijeli i plinski top, koji uspješno zagrijava prostorije, ali i jako brzo isisava kisik.

alt

Upravo je plinski top bio u prostoriji u kojoj su djevojke i mladići zaspali .

Uviđajem je utvrđeno da se agregat iz kojeg je, također, curio smrtonosni ugljenmonoksid, nalazio u jednoj manjoj prostoriji nalik na ostavu, koja je, pak, bila prozorčićem povezana s većom prostorijom, u kojoj su se mladi nalazili i u kojoj su naposljetku i zaspali.

Agregat je još radio u trenutku kad je policija ušla u kuću.

Na internetu, cijene ovog plinskog topa iznosi od 250KM.

Obavljeni očevid

– Je, kuća je udaljena dva kilometra, eno ondje iza brda. Koliko sam čuo, prijatelji su ih našli ujutro. Ja sam došo da vidim što se dogodilo, tu sam blizu. Strašno, što da vam kažem – kratko nam je kazao jedan muškarac dok je odlazio prema svom automobilu.

Nekoliko sati trajao je očevid u kući koji je uz policiju vodio i Borislav Čuljak, zamjenik županijskog tužitelja Zapadno-hercegovačke županije.

Kako smo doznali od njegovog pretpostavljenog Josipa Aničića, očevidom je utvrđeno da se agregat iz kojeg je i iscurio smrtonosni ugljični monoksid koji je otrovao četiri mlada para nalazio u jednoj manjoj prostoriji nalik na ostavu koja je, pak, bila prozorčićem povezana s većom prostorijom u kojoj su se mladi nalazili, i u kojoj su naposljetku i zaspali.

image

Jakov Prkić/Cropix

Očito je da oni nisu niti slutili koja ih pogibija može snaći, a doznajemo da je agregat još uvijek radio u trenutku kad su istražitelji došli u kuću i otkrili njihova tijela.

Neslužbene informacije govore da su ih pronašli njihovi prijatelji koji su bili u obližnjoj kući gdje su također slavili doček Nove 2021. godine. Pokušali su ih ujutro, nešto prije 10 sati dobiti na mobitel, no nitko se nije javljao pa su došli do kuće probuditi ih i provjeriti zašto se ne javljaju. No zatekli su stravičan prizor.

Ove jedinice rade na plinsko gorivo.

Plinski top za grijanje prostorija relativno je jednostavna jedinica s obzirom na unutarnji raspored koja koristi plin za napajanje. Izgaranjem dolaznog goriva ova jedinica generira veliku količinu topline koja se pomoću snažnog ventilatora šalje u prostoriju. Srce uređaja je plamenik sa sustavom paljenja – ovdje se koriste jednostavni piezoelektrični elementi i električni sustavi paljenja s elektrodama.

Plinski top ne može raditi bez električne energije, jer je njegova suština “pucati” toplinu pod visokim tlakom, a karakteriziraju ga visoke performanse. Bez ventilatora pretvorio bi se u najjednostavniji plamenik koji se ne može pohvaliti visokom učinkovitošću. Stoga je gotovo nemoguće pronaći jedinice koje mogu raditi u potpuno autonomnom načinu rada – ovdje je potreban izvor napajanja.

Toplinska puška na plin zatvorena je u čvrsto metalno kućište i u svom svom izgledu doista podsjeća na neku vrstu oružja koje puca u topovske kugle. Samo, umjesto topovskih zrna, vrući zrak mu izlazi iz grla. Zbog ugrađenog ventilatora, zagrijane zračne mase ravnomjerno se raspoređuju po zagrijanom volumenu. Termostatski kontrolirani modeli prate generiranu temperaturu za preciznu kontrolu temperature.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79