Za vikend pojačano kretanje vozila EUFOR-a na cestama u BiH

Za vikend pojačano kretanje vozila EUFOR-a na cestama u BiH


U dane 24. i 26. augusta 2024. godine, građani Bosne i Hercegovine mogli bi primijetiti pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima od graničnih prijelaza Klobuk, Metaljka i Svilaj do Čapljine i baze Butmir u Sarajevu.

Ove aktivnosti su u vezi s dolaskom rezervnih snaga EUFOR-a, koje će pojačati postojeće snage u zemlji.

Kako je najavljeno, rezervne snage iz Austrije, Mađarske i Rumunije, kao i mirovne snage raspoređene na Kosovu (KFOR – Kosovo Forces), stići će u Bosnu i Hercegovinu radi učestvovanja u velikoj godišnjoj vježbi EUFOR-a pod nazivom “Brzi odgovor”. Ova vježba, koja se održava od 24. augusta do 16. septembra 2024. godine, predstavlja ključni događaj obuke za EUFOR.

U konvojima koji će se kretati bit će prisutna laka i teška oklopna vozila, a kretanje će imati podršku lokalne policije i pratnju međunarodne vojne policije. Aktivnosti vezane za dolazak i raspored ovih snaga mogli bi utjecati na uobičajeni promet, te se preporučuje da vozači budu oprezni i planiraju svoje rute unaprijed.

Ove aktivnosti vezane su za dolazak rezervnih snaga EUFOR-a u Bosnu i Hercegovinu, pošto će snage EUFOR-a koje su već prisutne u zemlji dobiti privremeno pojačanje u vidu ovih rezervnih snaga iz Austrije, Mađarske i Rumunije te mirovnih snaga raspoređenih na Kosovu (KFOR – Kosovo Forces) za vježbu “Brzi odgovor”, EUFOR-ov veliki godišnji događaj obuke koji se održava od 24. augusta do 16. septembra 2024.

“EUFOR je snažan, sposoban i pouzdan partner i ostaje posvećen pružanju podrške bosanskohercegovačkim vlastima u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja”, naveli su iz EUFOR-a.

Više informacija o vježbi “Brzi odgovor” dostupno je na stranici EUFOR-a.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija