Za više od 4.500 osoba nije dozvoljen ulazak u BiH

Odbijanje ulaska je mjera koja se odnosi na strane državljane i lica bez državljanstva koji pokušavaju legalno preći granicu BiH i ući u zemlju, a da pri tome ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za ulazak

Više od 4.500 stranaca lani nije dobilo zeleno svjetlo za ulazak u BiH, jer je procijenjeno da su opasni po bezbjednost, mir, javni poredak i zdravlje, što je rekordan broj u protekloj deceniji.

Ti i drugi podaci o dešavanjima na granici i pograničnom pojasu BiH su objelodanjeni u dokumentu pod nazivom “Migracioni profil za 2020. godinu”, a koji je usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH i u kojem se na početku podsjeća da su nadležni lani, s ciljem sprečavanja i suzbijanja širenja virusa korona, donijeli odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca.

Odbijanje ulaska je mjera koja se odnosi na strane državljane i lica bez državljanstva koji pokušavaju legalno preći granicu BiH i ući u zemlju, a da pri tome ne ispunjavaju zakonom propisane uslove za ulazak. Graničari im u takvim slučajevima odbijaju ulazak i izdaju rješenje na koje je moguća žalba, ali njeno podnošenje ne omogućava ulazak u BiH.

Iz prošlogodišnjih evidencija je vidljivo da je u 2020. broj odbijenih ulazaka veći za 93,2 odsto u odnosu na godinu ranije. Broj je zaustavljen na 4.525 odbijenih ulazaka. Na kopnenoj granici izdato je 4.266, a na međunarodnim aerodromima 259 odbijenica.

– Najveći broj odbijenih ulazaka odnosi se na Njemačku (638), Sloveniju (456), Austriju (426) i Tursku (424), što iznosi 43 odsto od ukupnog broja – istaknuto je u dokumentu.

Statistika ukazuje na to da su razlozi za odbijanje ulaza različiti, u zavisnosti od toga na kojem dijelu granice/graničnom prelazu de to i dešava, ali da je korona krivac za najviše odbijenih ulazaka.

– Odbijanje ulaska državljanima Njemačke donosi se uglavnom iz razloga što bi prisustvo na teritoriji BiH predstavljalo prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju ili međunarodnim odnosima, dok se državljanima Slovenije i Austrije odbijao ulazak zbog neposjedovanja važeće putne isprave – istaknuto je u dokumentu, gdje piše i da je dio odbijenica izdat i zbog nemogućnosti dokazivanja svrhe namjeravanog boravka.

U Graničnoj policiji BiH su potvrdili za “Glas Srpske” da statistika za 2020. godinu ukazuju na to da su razlozi za odbijanje ulaza strancima u BiH različiti, ali da je u najvećem broju slučajeva (2.174) ulazak odbijen zbog sumnje na ugrožavanja javnog zdravlja, dok je za devet lica odbijen ulaz, jer bi drugačiji epilog mogao predstavljati prijetnju bezbjednosti.

– Mjere odbijanja ulaska u najvećem broju su se odnosile na ugrožavanje javnog zdravlja, imajući u vidu pandemiju virusa korona, kao i propisane dodatne uslove za ulazak u BiH – zaključili su u toj instituciji.

Prvi “Migracioni profil” usvojen je krajem septembra 2009. godine, čime je ispunjen dio obaveze iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima, a taj dokument predstavlja sažetak dešavanja na granici i pograničnom pojasu te ilegalnih migracija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79