Zabrenjen rad doktorima koji su u privatnim kućama nelegalno pružali usluge pacijentima

TI BiH je prvobitno od građana zaprimio anonimnu prijavu da brojni ljekari u ovom gradu nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost u neuvjetnim objektima, na balkonima i po privatnim kućama, da nelegalno koriste uputnice javnih zdravstvenih ustanova u kojem su redovno zaposleni i napuštaju posao ranije kako bi obavljali privatnu djelatnost

Kantonalni inspektorat Tuzlanskog kantona, na osnovu prijave Transparency International u BiH (TI BiH), pronašao je četiri ljekara u Živinicama koji su bez dozvole za rad i registrirane djelatnosti pružali pacijentima zdravstvene usluge.

Njima je izrečena zabrana rada, a reakcija nadležnih uslijedila je nakon upornog insistiranja TI BiH koji je prvu prijavu u ovom slučaju uputio još u januaru 2022. godine, navodi se u saopćenju iz ove organizacije.

TI BiH je prvobitno od građana zaprimio anonimnu prijavu da brojni ljekari u ovom gradu nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost u neuvjetnim objektima, na balkonima i po privatnim kućama, da nelegalno koriste uputnice javnih zdravstvenih ustanova u kojem su redovno zaposleni i napuštaju posao ranije kako bi obavljali privatnu djelatnost.

– TI BIH je ove informacije proslijedio Kantonalnom inspektoratu kojem je prijavljeno 15 ljekara i 10 stomatologa zbog sumnje da nelegalno obavljaju zdravstvenu djelatnost – navodi se u saopćenju.

Kantonalni inspektorat prvobitno je odbio postupiti jer uz prijavu nisu dostavljene adrese ljekara u Živinicama pa je u odgovoru navedeno da nije moguće izvršiti inspekcijski nadzor.

TI BiH je u daljem postupku insistirao da je ove informacije moguće pribaviti u saradnji s policijom i drugim nadležnim institucijama što je na kraju i urađeno, a kantonalni inspektori su pronašli ljekare koji su nelegalno obavljali zdravstvenu djelatnost.

U saradnji sa Sektorom kriminalističke policije Tuzlanskog kantona pribavljene su adrese na kojima gotovo svi prijavljeni ljekari i stomatolozi obavljaju zdravstvenu djelatnost, dok za četiri osobe nisu uspjeli pribaviti podatke.

U četiri slučaja utvrđeno je da ljekari posjeduju rješenje Ministarstva zdravstva TK kojima se odobrava obavljanje privatne prakse, dok je u četiri slučaja utvrđeno da obavljaju djelatnost bez odobrenja Ministarstva te je njima izrečena zabrana rada.

Ostali ljekari i stomatolozi nisu zatečeni u obavljanju djelatnosti niti kontrolirani objekti upućuju na to da se u njima obavlja zdravstvena djelatnost, ali će svakako biti predmet inspekcijskog nadzora u narednom periodu, navodi se između ostalog u odgovoru Kantonalnog inspektorata.

Kako najavljuju iz TI BiH i dalje će insistirati da nadležni inspekcijski organi pojačaju kontrole ljekara koji nelegalno obavljaju dvojnu praksu jer se radi o rasprostranjenoj pojavi u kojoj se nerijetko zloupotrebljavaju resursi javnih zdravstvenih ustanova i dovodi se u pitanje zdravlje pacijenata koji dobijaju zdravstvenu njegu u uvjetima bez nadzora

Također su podsjetili da su inspekcijski organi prije dvije godine otkrili brojne nepravilnosti i zabranili rad pojedinim privatnim ordinacijama nakon pritiska javnosti zbog tragičnog ishoda operativnog zahvata u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79