Zadarski nadbiskup podržao kardinala Puljića: Neka se ne boji

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić u izjavi za Hrvatski katolički radio komentirao je osude najavljene mise koju će u subotu, 16. maja u sarajevskoj katedrali za žrtve Blajburga predvoditi vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, objavila je KTA.

– Jasno da je posrijedi velika, strašna manipulacija kojom se želi obezvrijediti ono što je crkva desetljećima činila i čini jer je pozvana po mandatu Isusa Krista moliti i za žive i za mrtve – izjavio je zadarski nadbiskup Puljić. 

Na pitanje šta Crkva čini slaveći mise poput one na godišnjicu Blajburga, nadbiskup Puljić je odgovorio:

– Crkva s pravom oplakuje žrtve rata i poraća i moli za pokoj njihovih duša. U svojim molitvama uključuje sve žrtve rata i poraća, bilo kojega naroda i kraja. Jasno u prvom redu moli, u ovom slučaju, za žrtve hrvatskoga naroda. U tom kontekstu molitve, ona ne isključuje čak ni one koji su ih pobili, preporučuje ih Božjem milosrđu, a konačni sud o stradanjima i krivnjama prepušta Bogu koji je puna istina, savršena pravda i beskrajna ljubav, kako su napisali biskupi prije 25 godina kada su uputili pismo prigodom 50. godišnjice završetka Drugog svjetskog rata.

Vinko Puljić Foto: Avaz

Iz ovoga jasno slijedi da se slaveći misu za blajburške žrtve Crkva ne opredjeljuje za rehabilitaciju niti jednog režima, kako se predbacuje kardinalu Puljiću u Sarajevu.

– Ovakva manipulacija nema veze s režimima ni sa sistemom niti politikom – rekao je predsjednik HBK, pojasnivši da „Crkva ima pravo okupljati, moliti i preporučivati pokojne Božjem milosrđu“.

Zadarski nadbiskup se javno zahvalio kardinalu Vinku Puljiću što je prihvatio ove godine predvoditi misu za žrtve Bleiburga-

– Izričem mu i solidarnost u ovim trenucima koji uistinu nisu nimalo lagani, ali neka se ne boji. S njime smo i sa svima koji budu pratili euharistiju koja će se u subotu slaviti u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Žrtve će biti spomenute i u Zagrebu na Mirogoju te na Lojbaškom polju u Bleiburgu gdje obično bude komemoracija za žrtve Blajburga – rekao je nadbiskup Puljić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79