Zadržavanjem kadrova dosadašnje uprave, Mirsad Kukić će i dalje vladati rudnikom Banovići

Sindikalna organizacija Rudnika mrkog uglja Banovići jako je zabrinuta u posljednje vrijeme, navodno zbog smanjene naplate iskopanog uglja i njegovim zalihama, zbog nezakonitih javnih nabavki – od eksploziva do motora za dizel mašine. Saopštenja potpisuju „sindikalni odbor ili „krizni štab sindikata“ u kojima su isti ljudi. Potpisnika ima mnogo, osim jednog – predsjednika Sindikalne organizacije – Mirsada Kukića.

Da, riječ je o Kukiću koji je i državni parlamentarac i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i pomoćnik direktora za razvoj RMU Banovići, te u konačnici i predsjednik Sindikalne organizacije rudnika, piše Žurnal.

Tako sindikat posljednjih dana navodi sporne aktuelne javne nabavke, ali ne i one godinama prije, kada su višemilionske iznose profitirale firme formalno ili neformalno povezane sa “sindikalcem” Mirsadom Kukićem. Žurnal je pisao i o firmi Q&M, poslovima za „A&M SECURITY“, angažmanu firme „Pozder“, potom nabavcieksploziva te nestanku 10.000 tona uglja. Sve navedeno i još mnogo više za “sindikalni odbor” tada nije bilo sporno. Primjera radi, sindikat navodi da je umjesto novog motora za dizel lokomotivu nabavljen reparirani, iako dobro znaju da se takvi motori više ne proizvode te da je u ugovoru i navedeno da je kupljen polovni.

U pozadini svega jeste ofanziva ili kontraofanziva dvodecenijskog vladara iz sjene banovićkog rudnika Mirsada Kukića. Nakon što je Kukić promijenio “političku ambalažu” te istupom iz SDA osnovao PDA, slijedio je potez federalne vlade usmjeren na konačnu eliminaciju Kukićeve dominacije u poslovanju rudnika koji nije u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH. Polovinom novembra prošle godine, nakon višemjesečne opstrukcije, Vlada je imenovala novi tročlani Nadzorni odbor na čelu sa Begom Birparićem. Birparić je svojevremeno smijenjeni načelnik Banovića, a smjena je uslijedila kao kazna za otkazivanje poslušnosti Kukiću. Tada su obojica bili kadrovi SDA.

Nakon okončanja mandata, Birparić je tek sudskom presudom vraćen na stari posao u RMU Banovići. Mirsad Kukić je pokušao da preko njemu odanih rukovodilaca rudnika, generalnog direktora Munevera Čergića i Ibrahima Lapandića, tehničkog direktora otpusti Birparića. Pamfletima dijeljenim po rudniku im nagovještava da mnogo zna o njihovom navodnom koristoljublju, iako je pitanje da li oni mogli bilo šta uraditi bez Kukićeve blagonaklonosti.

Čergić ipak odbija dati otkaz Birpariću, pa Kukić pokušava izvršiti dodatni pritisak putem sindikata, sa “otkrićem” da uprava uz saglasnost Nadzornog odbora učestvuje u nezakonitim radnjama. No, stvar nije tako jednostavna.

Čergiću i Lapandiću je početkom maja istekao mandat. Dok je za prvog malo vjerovatno da će obnoviti funkciju, prema izvorima Žurnala iz rudnika, Lapandić fingiranim sukobom sa Kukićem, dobrim relacijama sa Nadzornim odborom i nagovještajem da se vraća pod okrilje SDA, pokušava obezbjediti opstanak na poziciji tehničkog direktora ili čak imenovanje za generalnog. Tako bi Kukić zadržao nadzor nad poslovima i prije svega profitabilnim javnim nabavkama. Da li će Nadzorni odbor i resorni ministar Nermin Džindić prozreti igru te odbiti imenovanje bilo koga ko je do sada bio odan Kukiću, biće vjerovatno poznato na sjednici federalne vlade 12. maja.

Neupitno je da Kukić i njegove dojučerašnje stranačke kolege iz SDA mnogo znaju jedni o drugima i dobro će paziti da ne otkrivaju detalje zajedničkih poslova prethodnih godina. Kukić je smjenom Nevada Ikanovića sa mjestaizvršnog direktora Elektroprivrede BiH izgubio određeni uticaj u tom javnom preduzeću. Sve ga manje ima i u Tuzlanskom kantonu, pa su Banovići i tamošnji rudnik njegovo posljednje uporište.

SDA je posljednje dvije godine sistematski “stezala obruč” oko “junaka” Žurnalovog filma “Vladar iz podzemlja”. Suštinski, malo šta će se promijeniti osim što će rudnikom vladati SDA umjesto PDA. Riječ je samo o različitim nazivima stranaka kojima javna preduzeća služe kao predizborna “sehara”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79