Zahiragić kritikovao Vladu KS zbog naknada porodiljama: Produbili su jaz između kantona

Aktuelnoj političkoj krizi u BiH ne nazire se kraj. Međunarodna zajednica još uvijek oklijeva sa konkretnim sankcijama. Uporedo s tim, aktuelnu vlast u Kantonu Sarajevo obilježile su brojne kontroverze. Svoje viđenje ovih tema u emisiji Dobar dan BiH na Hayatu je podijelio Haris Zahiragić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Predsjedništva SDA.

Najavu obilježavanja neustavnog dana bh. entiteta RS Zahiragić ocjenjuje nastavkom protivljenja duhu Dejtona.

Funkcioneri iz manjeg bh. entiteta kroz donošenje izmijenjenog Zakona o praznicima nastavljaju obilježavanje neustavnog Dana RS-a, uz određene izmjene i prilagođavanja presudi Ustavnog suda BiH. S tim u vezi, treba reći da predstavnici tog entiteta nisu željeli potpisati Dejtonski mirovni sporazum, već je to u njihovo ime učinio Slobodan Milošević. Zbog toga su i dan-danas nezadovoljni tim sporazumom. 9. januar je dan kada se slavi genocidna namjera usmjerena protiv Bošnjaka i Hrvata. Moramo govoriti o katarzi, odnosno da li je jedan narod spreman na promjenu. Dejtonski mirovni sporazum sa svojim stranama i svjedocima-garantima u svojoj osnovi ima mir. Svi oni koji ga napadaju ustvari ugrožavaju mir. Evropska konvencija o ljudskim pravima je sastavni dio Ustava BiH, pa je logično da u Ustavnom sudu BiH budu zastupljene sudije Evropskog suda za ljudska prava. To nisu strane sudije, kako ih Dodik naziva i napada. On radi za lični i velikosrpski interes, što dokazuje opustošen entitet RS – ističe Zahiragić.

Zahiragić smatra da se opstanak BiH može vezivati isključivo za patriote ove zemlje.

Moramo prestati vjerovati da će međunarodna zajednica riješiti naše probleme. Tako je bilo 1995. godine, kada su se umiješali tek u oslobodilačkom usponu Armije RBiH. Patriotski blok je jedini garant opstanka BiH. SDA i DF treba jasno izdvojiti od drugih političkih stranaka koje nisu spremne raditi na očuvanju države. Trojka je projekat međunarodne zajednice koji nema kapacitet državotvornog rada, što se pokazuje i sada. Oni to više ni ne kriju. Stoga mislim da će se nakon Općih izbora 2022. godine ogoliti njihovo pravo lice i da će građani prepoznati ko se znao nositi sa krizom i zaštitom države BiH – procjenjuje Zahiragić.

Pokretanje istrage Tužilaštva BiH prema zvaničnicima manjeg bh. entiteta zbog neustavne sjednice NSRS Zahiragić komentariše kao disperziju i razvodnjavanje.

Istraga bi se trebala voditi na način da se onaj ko je organizovao grupu u pokušaju rušenja ustavnog poretka izdvoji u optužnici. Teško je dokazati pojedinačnu odgovornost svakog od njih. Trenutno se čini da će postupak Tužilaštva BiH biti okončan naredbom o obustavi istrage, nadam se da griješim, ali takav je utisak, jer se istraga razvodnjava na više političkih faktora, iako se zna ko je nalogodavac – kazao je Zahiragić.

Kao pravnik naglašava da Dodik svaki puta zanemaruje član III/5.a) Ustava BiH koji propisuje mogućnost preuzimanja dodatnih nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

Ustav BiH propisuje mogućnost preuzimanja dodatnih nadležnosti u korist BiH, što se svjesno izostavlja iz javnog diskursa. Jednostrano povlačenje nadležnosti je rušenje ustavnog poretka. Zakoni BiH su po principu supsidijarnosti iznad svih drugih zakona. Svako otimanje ovlaštenja može dovesti do velike krize i uključivanja monopola državne prisile. Pitanje je koliko Bošnjaci mogu trpiti licemjernu politiku međunarodne zajednice i ponašanje iz manjeg bh. entiteta. Previše nas se dugo podrazumijeva na Zapadu kao partnere od kojih nemamo konkretne poteze. Bonska ovlaštenja su efektivno sredstvo na koje se OHR treba pozvati – rekao je Zahiragić.

Dodaje da je crvena linija davno pređena, a kulminaciju je doživjela usvajanjem neustavnih zaključaka u NSRS.

Govoreći o aktuelnoj vlasti Trojke u Kantonu Sarajevo, Zahiragić kaže da je kroz primjer porodilja napravila samo dublje razlike i animozitete između kantona u FBiH.

Bošnjaci su najdemokratskiji narod, a to se često zloupotrebljava u svrhu političkih prepirki i prepucavanja. Biramo i predstavnike drugih naroda, Hrvate, Srbe. Amerikanci su se svojevremeno hvalili izborom Obame za predsjednika SAD-a, dok smo mi taj standard davno dostigli. Više puta je Klub SDA u Skupštini Kantona Sarajevo predlagao mjeru podrške porodiljama. Premijer FBiH je još 7.decembra prošle godine u parlamentarnu proceduru uputio prijedlog zakona kojim će se ujednačiti iznos naknade za sve porodilje. Vlast u Kantonu Sarajevo je željela to preduhitriti i time napravila još dublji jaz u odnosu na druge kantone. Srećom, Vlada FBiH će to otkloniti – navodi Zahiragić.

Ključni nedostatak Vlade Kantona Sarajevo vidi u manjku transparentnosti na koji se često poziva.

Rekonstrukcija tramvajske pruge kroz Sarajevo već je trebala biti realizovana. Sada smo svi mi taoci njihove lude hrabrosti u koju su se upustili bez pokrića. Šine koje se trebaju postaviti još uvijek nisu čak ni u državi. Iz tog projekta su izašle loše osobine ove vlade kroz pogodovanje određenim kompanijama na tenderima. Osim toga, odlazak na EXPO je vršen selektivno i pristrasno. To se pogotovo odnosi na odabrane medije. Troškovnik iz Dubaija još uvijek nije ugledao svjetlo dana. Ovu vladu je trajno obilježilo tajno vakcinisanje ministara u kabinetu u vrijeme nestašice Pfizerove vakcine – zaključio je Zahiragić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79