Izetbegović upozorava: Politika Trojke vodi do raspada Federacije BiH

Facebook

redsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, izjavio je na 2. Konvenciji organizacije Žene SDA u Sarajevu, da su političke manipulacije i nepravde koje se događaju u Bosni i Hercegovini rezultat “političkog udruženog zločinačkog poduhvata” koji ubrzava rasturanje Federacije BiH. Izetbegović je ovom prilikom istaknuo kako su žene u SDA ključni stupovi u političkoj borbi koju vodi stranka.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji, Izetbegović je naglasio da su žrtve političkih manipulacija ne samo pojedinci u političkom establišmentu, kao što je bivši federalni premijer Fadil Novalić, nego i širi bošnjački narod. “Danas se borimo protiv nepravde zasnovane na lažima, protiv suptilne i otvorene islamofobije. Ponovo branimo naš narod, naše zaslužne ljude koji su doživjeli nevjerovatan pogrom,” rekao je Izetbegović, dodavši da se radi o “nepravdi prema bošnjačkom narodu”.

Izetbegović je posebno kritikovao Trojku, koju čine stranke koje su, prema njegovim riječima, doveli zemlju do najtežeg stanja od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. “Prihvatili su suspenziju Ustava na jedan dan kako bi predsjednici tri stranke sjeli u premijerske i ministarske fotelje,” izjavio je Izetbegović. Također je osudio postupke koje su dopustile većem utjecaju stranaka SNSD i HDZ na vlast, navodeći da je “manjina odredila vlast” i da su “Bošnjaci svedeni na 25 posto pozicija u Vijeću ministara BiH.”

Osvrćući se na ekonomsku situaciju, Izetbegović je istaknuo da su makroekonomski pokazatelji negativni i da je prva godina mandata aktuelne vlasti obilježena zaduženjem od oko milijardu KM, što dodatno ukazuje na loše vođenje države.

Na kraju, Izetbegović je apelovao na potrebu za hitnim političkim promjenama i vraćanje na pravi put koji će osigurati pravdu i prosperitet za sve građane BiH. “Mora se pod hitno dekontaminirati politička scena,” zaključio je Izetbegović, naglašavajući da je ključna stabilnost i jedinstvo unutar zemlje kako bi se prevazišle trenutne krize.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79