Zahiragić ministru Deliću: “Prodavali ste miševe i kompjutersku opremu”, neko mu uzvratio da je majmun

Zahiragić ministru Deliću: “Prodavali ste miševe i kompjutersku opremu”, neko mu uzvratio da je majmun


Veći dio zastupnika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine napustio je sjednicu nakon usvajanja izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Predsjednik Kluba Bošnjaka, Muamer Zukić (SDA), izjavio je da se zastupnici više neće vraćati pod trenutnim uvjetima.

“Odlazimo. Sve odluke koje su donesene, donesene su protivno stavovima Kluba Bošnjaka do sada. Mi se na ovaj Klub i na ovaj Dom više nećemo vratiti pod ovim uvjetima”, rekao je Zukić, nakon čega su delegati napustili salu.

Neposredno prije izlaska došlo je do verbalnog okršaja u kojem je delegat Haris Zahiragić (SDA) izvrijeđan, a u eteru se moglo čuti kako mu neko dobacuje “Marš, majmune”.

Na početku sjednice, Zahiragić je tražio da se o izmjenama i dopunama Zakona o PIO-u raspravlja u redovnoj proceduri, ali njegov prijedlog nije prošao. Rasprava se rasplamsala nakon što je ministar Adnan Delić prozvao Zahiragića za populizam, što je izazvalo oštru reakciju Zahiragića.

“Gospodin Zahiragić se uvijek vrati na to jeftino politikanstvo i prikupljanje jeftinih političkih poena. Ako je ta Vlada toliko dobro radila za penzionere, ja ne znam zašto penzioneri bilo šta traže. O nekim milionima koje navodite i koje navodi premijer iz zatvora, o nekim milionima koji su akumulirani u budžetu, pitajte o tome Ministarstvo finansija. To možete pričati nekome drugom”, kazao je Delić.

Zahiragić je odgovorio, optuživši ministra za nekompetentnost i zloupotrebu govornice

“Ministar je zloupotrijebio govornicu i ušao u debatu. Trebao je odgovarati na pitanja. Premijer Novalić nije pisao status iz zatvora, ali ima ljudi koji prate ono što je radio. Radi se o 79,5 miliona KM razlike prihoda nad rashodima, ali vi to ne razumijete jer ste te pare usmjerili u druge svrhe. Vi ne razumijete ništa, gospodine Deliću. Vi ste prihvatili da budete ministar ovako kompleksnog sistema iako ste, ponavljam jedan DIF-ovac koji je radio u prodavnici kompjutera. Vi ste prodavali miševe i kompjutersku opremu i kao takvi ste došli da vodite ovakav sistem”, rekao je Zahiragić.

Nakon toga, atmosfera u sali se pogoršala, što je kulminiralo verbalnim uvredama.

Klub Bošnjaka je zatražio pauzu, ali predsjedavajući Doma Tomislav Martinović (HDZ) nije odobrio zahtjev, što je dovelo do napuštanja sjednice od strane Bošnjaka.

Da li će delegati Kluba Bošnjaka učestvovati na narednoj sjednici Doma naroda ostaje da se vidi nakon što se održi sastanak predsjedavajućeg doma Martinovića sa članovima Kluba Bošnjaka.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija